Kolege me mrze jer misle da sam posao dobio samo zato što sam osoba s invaliditetom

PITANJE: K. N. (29) Poštovani, nadam se da ćete mi dati savjet koji će mi pomoći. Imam stalan stres na poslu. Volim svoj posao, no kolege su naporne i dvolične. To se počelo odražavati na moj privatan život

Budimo realni, ne mogu u ovo vrijeme krize dati otkaz zato što me tlače jer sam osoba s invaliditetom i misle da sam došao na ovo radno mjesto zahvaljujući poticajima koje je poslodavac ostvario mojim zapošljavanjem. Završio sam fakultet i uredno ispunjavam svoje radne obveze. Ali taj stalni pritisak doveo me u stanje da ne mogu spavati. Kad zaspim, to je isprekidan san, ujutro ustajem umoran. Sve me to opterećuje, posebno i stoga što moram držati pod kontrolom svoje zdravstveno stanje. Pokušao sam s tabletama za spavanje na biljnoj bazi i ne pomaže. Što bi mi vi savjetovali?

ODGOVOR: Poštovani gospodine K., poznato je da u današnje vrijeme sve više ljudi osjeća stres na poslu, a i Vi ste jedan od njih. Izvor svoga stresa prepoznajete u „napornim i dvoličnim“ kolegama, ili drugim riječima u međuljudskim odnosima. Bilo da Vas otvoreno omalovažavaju ili vrijeđaju, bilo da su do Vas doprle razne priče i pričice plasirane Vama iza leđa, to Vas opterećuje i ne da Vam mira. Boli vas neistina, podmetanje i neosnovane insinuacije.
Kažete da volite svoj posao i da uredno izvršavate svoje obveze  pa stoga vjerujem da je poslodavac (pretpostavljeni) s Vama zadovoljan. Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'Moguće je da baš ta činjenica, što Vi kao osoba s invaliditetom sasvim uspješno i kvalitetno izvršavate svoje radne obveze, kod vaših kolega izaziva negativne osjećaje poput:  ljubomore, zavisti, ugroženosti. Možda osjećaju da ste im konkurencija, da bi se oni morali više potruditi ili su pak i sami preopterećeni poslom i pod stresom s kojim se ne znaju nositi (pa se prazne na Vama  - umanjujući Vaš doprinos).

Budući da se na poslu provodi mnogo vremena nije svejedno u kakvom okruženju radimo. Svakako bi bilo poželjno da se osjećamo ugodno i prihvaćeno. No, mnoge situacije su izvan naše kontrole, a jedna od njih je i ponašanje drugih (na to ne možemo utjecati).

Posljedice stresnoga stanja kod Vas se očituju u vidu nesanice i poremećenog spavanja, a  svjesni ste i toga da dugotrajni stres narušava zdravlje. Pošto ne razmišljate o traženju novoga posla, jasno je da sami morate nešto poduzeti.
Dakle, što Vam je činiti?
Za početak, važno je osvijestiti trenutak i situacije koje u Vama pokreću “stresnu reakciju” te otkriti načine koji Vam pomažu da se smirite.
Kad osjetite da Vas je preplavila napetost i stres, uzmite si kratki predah, stanku, učinite nešto što će vas opustiti, promijenite okolinu, otiđite u drugu prostoriju, duboko dišite, zatvorite oči i mislite na nešto lijepo (ili nekoga dragoga), izrazite prijatelju svoje osjećaje i probleme ...
Znači, umjesto da se živcirate, usredotočite se na ono što možete kontrolirati. Prije svega možete kontrolirati način na koji Vi reagirate na probleme, tj. vlastite reakcije.

Ostanite usredotočeni na sadašnjost (ne izvlačite stvari i konflikte iz prošlosti), budite svjesni svojih osjećaja, ali i onoga što vam sugovornik pokušava dati na znanje, a obratite i pozornost na svoju neverbalnu komunikaciju (govor tijela). U mnogim slučajevima od izgovorenih je riječi važniji ton glasa, gesta ili dodir. Naše neverbalne poruke tako mogu izazvati  kod drugih ljudi, umjesto zanimanja i povjerenja, zbunjenost i odbojnost.

Cijenjeni K., pokušajte stvoriti ugodniju radnu atmosferu, po mogućnosti našalite se koji puta na svoj račun (čak i koristeći njihove riječi), smijte se što više, ne uzimajte previše ozbiljno ponašanje drugih, ispričajte koji vic. U svakom slučaju pomaže: humoristično gledanje na situaciju u kojoj se nalazite, postavljanje realnih očekivanja, ne opterećivanje sitnicama, zadržavanje pozitivnog pristupa poslu i ljudima.

Imajte na umu da ponekad mi sami uzrokujemo vlastiti stres zbog svojih navika, prevelikih očekivanja od sebe samih (ako težimo biti nepogrešivi, savršeni) ili drugih ljudi, te strahova koji imaju snažan učinak na nas.

Naučiti se nositi sa stresom jedan je od najvažnijih zadataka, kako bismo, bez narušavanja zdravlja, uspješno rješavali sve (nepredviđene) životne i poslovne situacije. Ne ide preko noći, ali se može donošenjem čvrste odluke i ustrajnim radom na sebi (razvojem emocionalne inteligencije).

U tom procesu bitno je popraviti kvalitetu spavanja. Iako u praksi postoje različita sredstva za smirenje i tablete, na dugi rok korištenje lijekova može dovesti do nuspojava i ovisnosti. Bilo bi dobro prije odlaska na počinak osloboditi glavu briga, otjerati neugodne, crne misli i osloboditi se straha da nećete moći zaspati. Dobro je tjelesno se opustiti, kontrolirano disati, provjetriti prostoriju, popiti šalicu čaja. Dajte mjesta pozitivnim mislima, jer znanstveno je utvrđeno kako pozitivne odluke i misli naprosto obnavljaju i na neki način preobražuju naš mozak, a time popravljaju mentalno zdravlje.
Ne dozvolite da stres naruši Vaše zdravlje, niti da negativno utječe na Vaše emocije, odluke, odnose i na kvalitetu Vašega života. Vjerujte da imate u sebi dovoljno snage nositi se sa svim izazovima života!

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'