Šokantna studija: Muški hormoni su odgovorni za autizam

Hormoni koji su u pitanju i inače su zastupljeniji u plodnoj vodi muških fetusa nego kod ženskih i to bi moglo objasniti zašto se autizam pet puta češće razvija kod dječaka

Izloženost velikim količinama muškog hormona u maternici znatno povećava šanse za razvitak autizma kod dječaka, navodi se u najnovijem istraživanju.

Istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu tvrde da će istraživanje koje su proveli na više od 300 dječaka s autizmom biti veliki korak prema otkrivanju definitivnog uzroka nastanka autizma.

Ali naglašavaju da smo još uvijek daliko od prenatalnog testa za autizam. Pitanje je može li se nastanak autizma spriječiti blokiranjem muških hormona, kažu znanstvenici.

"Hormoni u pitanju, testosteron i još tri druga steroidna hormona, jako su važni za razvitak fetusa, što znači da bi bilo iznimno rizično blokirati njihovu isporuku, izjavili su istraživači za znanstveni časopis Molecural Psychiatry.

No nalazi su ipak ukazali na možebitni triger za autizam u fetalnom razvoju.

Autori studije, dr. Michael Lombardo i prof. Simon Baron-Cohen, proučavali su uzorke plodne vode, tekućine koja okružuje fetus u maternici, kako bi vidjeli ima li u tom ranom okruženju nešto što trigerira nastanak autizma.

Pronašli su da je kod 128 dječaka, kod kojih je kasnije razvijen autizam, razina steroidnih muških hormona u plodnoj vodi nadprosječna.

Za usporedbu, znantno niža razina muških hormona je zabilježena u plodnoj vodi kontrolne grupe od 217 dječaka bez dijagnoze autizma.

"Ovo je jedan od najranijih negenetskih biomarkera koji su zabilježeni kod djece kod kojih će se kasnije razviti autizam“, rekao je prof. Simon Baron-Cohen.

"Do sada smo znali da je veće izlaganje testosteronu povezano sa slabijim socijalnim i lingvističkim razvojem, boljim moći zapažanja detalja i nekim autističnim elementima. Sada smo , po prvi puta, pokazali da je povećani testosteron zastupljeniji kod djece koja imaju klinički dijagnosticiran autizam“, dodao je prof Baron-Cohen.

Hormoni koji su u pitanju i inače su zastupljeniji u plodnoj vodi muških fetusa nego kod ženskih i to bi moglo objasniti zašto se autizam pet puta češće razvija kod dječaka.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti