Student FER-a razvio aplikaciju za pametne telefone prilagođene slijepim i slabovidnim

"Svatko od nas tko nema ozbiljnijih teškoća poput sljepoće mora biti svjestan da nije zaslužan za to, kao što ni slijepi nisu krivi što ne vide. Baš zato se u meni razvio osjećaj da moram svojim radom vratiti dug tako što ću, u ovom slučaju, pomoći slijepim i slabovidnim korisnicima mobilne tehnologije“, kaže Tomislav Tenodi, tvorac aplikacije

Tomislav Tenodi i Hrvoje Katić demonstrirali su mogućnosti aplikacije Oculi novinaru In-Portala Branimiru Šutalu (u sredini)

Ovogodišnje veliko finale App Star Contesta, edukativnog studentskog natjecanja u izradi mobilnih aplikacija, ostat će upamćeno po tome što je prvu nagradu osvojila aplikacija čiji su ciljani korisnici slijepe i slabovidne osobe.

Aplikacija Oculi, koja je po mišljenju stručnog žirija sastavljenog od profesora s FER-a i drugih IT stručnjaka bila najinventivnija među 50-ak aplikacija, omogućava jednostavno i potpuno korištenje sveprisutnih pametnih uređaja slijepim i slabovidnim osobama.

Humana aplikacija

Prvu nagradu za aplikaciju Oculi osvojili su student 4. godine FER-a i programer Tomislav Tenodi i dizajnerica Petra Zorić. Samu aplikaciju, koja je programirana za rad na pametnim uređajima s Android operativnim sustavom, prezentirali su nam Tomislav Tenodi i slijepi informatičar Hrvoje Katić, prekaljeni korisnik Androida.

Stručni žiri, studenti i prisutni IT biznismeni bili su posebno oduševljeni s prezentacijom koju su poput uigranog tima izveli Tomislav i Hrvoje. Prema komentarima, aplikacija Oculi zasjenila je ostale, ne samo kvalitetom nego i humanom idejom koja stoji iza nje.

Kako bismo saznali nešto više o nastanku te humane ideje i kako je došlo do suradnje između ova dva mlada i talentirana informatičara, sastali smo se s Tomislavom Tenodijem i Hrvojem Katićem u Udruzi slijepih Zagreb.

"Svatko od nas tko nema ozbiljnijih teškoća poput sljepoće mora biti svjestan da nije zaslužan za to, kao što ni slijepi nisu krivi što ne vide. Baš zato se u meni razvio osjećaj da moram svojim radom vratiti dug tako što ću, u ovom slučaju, pomoći slijepim i slabovidnim korisnicima mobilne tehnologije“, rekao je Tomislav, komentirajući odakle mu baš ideja da krene u razvijanje aplikacije za slijepe i slabovidne.

Moderna tehnologija dostupna svima

"Zapravo me na ideju potakao slijepi prijatelj iz Križevaca koji mi je ukazao na svu potencijalnu korist mobilne tehnologije za slijepe i slabovidne“, dodao je Tomislav.

Tomislav se s dovršenom prvom verzijom aplikacije Oculi javio Udruzi slijepih Zagreb koja ga je spojila s članom udruge Hrvojem Katićem, informatičkim predavačem u udruzi i programerom u Androidu.

"Mi smo u ovom slučaju bili svojevrsni medijatori između Tomislava i Hrvoja. Oni su se, kao vrsni informatičari i programeri, odmah našli“, rekao je Goran Denis Tomašković, tajnik Udruge slijepih Zagreb.

"Kao iskusni korisnik Android sustava mogu reći da će Oculi aplikacija u mnogo čemu pomoći slijepima da bitno unaprijede svoje služenje pametnim uređajima s dodirnim sučeljem“, rekao je Hrvoje, a posebno je istakao nastup na prezentaciji.

"Bilo mi je iznimno stalo da prezentacija ispadne dobro, kao što je i ispala. Htio sam iskoristiti priliku da pred pravim auditorijem pokažem i dokažem da se slijepi mogu učinkovito služiti modernom tehnologijom. Nadam se da će se neki od prisutnih ugledati na Tomislava i pokrenuti neke nove projekte koji bi dodatno otvorili svijet moderne tehnologije nama slijepima“, istakao je Hrvoje.

U udruzi slijepih Zagreb istaknuli su da će na sve načine pomoći Tomislavu i Hrvoju u afirmiranju i promoviranju ove besplatne aplikacije.

Piše: Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti