Danas je Svjetski dan darivatelja krvi, jeste li i vi nekome spasili život?


Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika, ali i prilika da se zahvali svima koji daruju krv te pozove sve zdrave osobe između 18 i 65 godina da postanu darivatelji krvi i tako sudjeluju u spašavanju ljudskih života.

Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravovremene dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i majki, pa se obilježava pod geslom "Sigurna krv za spašavanje života majki". Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 800 žena u svijetu umire zbog teških krvarenja tijekom trudnoće i poroda.

Hrvatski Crveni križ i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu godišnje prikupe 180.000 doza krvi od dobrovoljnih darivatelja, što je i najsigurniji način prikupljanja dovoljnih zaliha krvi za potrebe zdravstvenog sustava. Stanje sa rezervama krvi u Hrvatskoj je trenutno zadovoljavajuće, osim što je povećana potreba za O negativnom i A negativnom krvnom grupom, pa je Svjetski dan darivatelja dobra prilika pozvati zdrave ljude O i A negativne krvne grupe da se odazovu na organizirane akcije darivanja krvi ili u transfuzijske ustanove, poručuju iz HZTM.

Hrvatska je jedna od 60 zemalja svijeta te jedna od 29 europskih zemalja koja za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji koristi krv prikupljenu od dobrovoljnih darivatelja krvi. U svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi, pri čemu polovica u zemljama s visokim prihodima, u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije. n Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi, a u zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 posto prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do pet godina.

Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje, pa je cilj Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupljaju od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Hina