Svjetlana Marijon: Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' pruža zlatnu priliku za zapošljavanje studenata s invaliditetom

"Mi u udruzi ZAMISLI imamo sreću da su naši korisnici iznimno aktivni članovi društva i njihova pozicija ne ovisi o invaliditetu nego o njihovoj osobnosti i motivaciji ", kaže uz ostalo Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli

Udruga ZAMISLI uključila se u projekt "Iskustvo zlata vrijedi" s ciljem da se mladima s invaliditetom omogući stjecanje radnog iskustva, upoznavanje radne okoline i suočavanje s radnim obvezama. Funkcija Udruge u projektu "Iskustvo zlata vrijedi" bila je motivirati što veći broj studenata s invaliditetom da se prijave na natječaj te da im pomognu u formiranju životopisa i motivacijskog pisma, ali i pruže određenu podršku tijekom rada kao što je prijevoz ili asistent.

"Konačni motiv našeg uključivanja jest da svjedočimo projektu koji omogućuje onima koji hoće da pokažu da to i mogu. U ovom slučaju to je omogućiti studentima da steknu radno iskustvo uz naglasak da će zbilja raditi i da sve neće ostati samo teorija na papiru. Ovaj projekt definitivno situaciju dovodi korak prema boljem. Općenito položaj osoba s invaliditetom definiraju same osobe s invaliditetom svojim stavom i odnosom prema okolini i prihvaćanjem ili ne prihvaćanjem položaja u koji su dovedeni. Mi u udruzi ZAMISLI imamo sreću da su naši korisnici iznimno aktivni članovi društva i njihova pozicija ne ovisi o invaliditetu nego o njihovoj osobnosti i motivaciji ", rekla nam je Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli.

Svjetlana sa suprugom Denisom

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI djeluje na području cijele Hrvatske. Udruga je osnovana s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, informiranja i savjetovanja mladih,informiranja i savjetovanja osoba s invaliditetom, uključivanja mladih u aktivnosti vezane uz aktivno sudjelovanje u društvu, mobilnost, zapošljavanje, obrazovanje, socijalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu, kulturu, šport i slobodno vrijeme, uključivanja osoba s invaliditetom u aktivnosti vezane uz život u zajednici; obitelj; odgoj i obrazovanje; zdravstvenu zaštitu; socijalnu skrb i mirovinski sustav; stanovanje, mobilnost i pristupačnost; profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i rad; podizanje razine svijesti; sudjelovanje u kulturnom, političkom i javnom životu; rekreaciju, razonodu i sport, osiguravanja pomoći mladima s invaliditetom u svakodnevnom životu, surađivanja s profesorima i obrazovnim institucijama, razvoj međunarodne suradnje, podizanja kvalitete života i obrazovanja mladih s invaliditetom u RH. Vizija Udruge su mladi uključeni u sustav obrazovanja sa svom potrebnom tehničkom i materijalnom podrškom.

"Praksa je svima važna, a studentima s invaliditetom je posebno važna, jer ih je ovaj projekt potaknuo da razmišljaju o radu kao studenti, što većina njih do ovog projekta nije radila. Jako mali broj studenata ima iskustvo rada preko studentskog servisa. Naši korisnici, a u udruzi ZAMISLI su 44 studenta s invaliditetom koji koriste određenu podršku kroz organizaciju prijevoza, prilagodbu literature, pružanja asistencije ili daktilografske pomoći. Većina njih nema radno iskustvo, osim aktivnim uključivanjem u projekte Udruge. Vjerujemo da su se u velikom broju prijavili na ovaj natječaj, a oni koji su se uključili u promociju projekta kao potencijalni korisnici jasno naglašavaju kako je ovim projektom pružena zlatna prilika", zaključila je Svjetlana Marijon.

Piše: Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti