Dirljiva priča o prijateljstvu mačke Thule i djevojčice s autizmom Iris

Iris je danas u nekoj čudnoj fazi: u poslednjih godinu dana ne voli se kupati i prati kosu. Tada Thula ulazi u kadu, kupa se s djevojčicom i čak dopušta da ju se šamponira

 

Petogodišnja Iris Grace djevojčica je s autizmom koja je posjeduje nevjerojatan talent za slikanje, u čemu joj pomaže njezina terapeutska mačka Thula.

Preslatka Thula ima godinu dana i pripada maine coon porodici mačaka. Ove su mačke poznate po svojoj inteligenciji i nježnosti. Odlikuju se i razigranošću te su po svom ponašanju slične psima. Donošenje stvari im je najdraža igra.

Thulin nježni karakter posebno je osjetila malena Iris.

Irisini roditelji dugo su tražili neku terapeutsku životinju, a ideja da to bude mačka došla je gotovo slučajno, kada su za jedan Božić čuvali sibirsku mačku, a Iris se s njom brzo 'skompala'.

“Što god da se događa Thula u tome sudjeluje. Bilo da Iris slika, sklapa puzzle, igra se s klikerima, vozi bicikl... Thula je tu da je potiče na komunikaciju", objašnjava Irisina majka Arabela.

Napominje da je Thula smanjila Irisinu anksioznost jer je ohrabruje da bude društvenija.

Iris je danas u nekoj čudnoj fazi: u poslednjih godinu dana ne voli se kupati i prati kosu. Tada Thula ulazi u kadu, kupa se s djevojčicom i čak dopušta Arabeli da je šamponira.

"Iris je sada mnogo raspoloženija, a u jutro ustaje lakše. Prije Thule bilo ju je teško motivirati da započne dan", završava Arabela.

Inače, Iris je već slavno ime u umjetničkim krugovima. Privatni kolekcionar kupio je dvije njezine slike po cijeni od 1.500 funti, a samostalna izložba njezinih radova već je upriličena u Londonu.

Iris ne može govoriti, druga djeca joj smetaju i čine je nervoznom, a misli o budućnosti je ispunjavaju strahom i panikom. Ali umjetnost je smiruje i sada je sastavni dio njezine terapije. No, ništa se ne može mjeriti s blagodatima koje ima prijateljstvo s mačkom Thulom.

In-Portal / Disabilitiinfo.me

 

Povezane vijesti