Hrvatski savez slijepih: 750 tisuća kuna za jačanje udruga slijepih i slabovidnih

Cilj je osnažiti temeljne udruge za pružanje socijalnih usluga slijepim osobama, poput edukacije i veće dostupnosti asistenata ili prilagodbe TV programa slijepim osobama

 

Hrvatski savez slijepih u idućih 12 mjeseci jačat će sposobnost udruga slijepih i slabovidnih osoba za natjecanje za sredstva iz europskih fondova, a cijeli projekt s oko 750 tisuća kuna zajednički financiraju Europski socijalni fond i Vladin Ured za udruge.

Trenutno se prikupljaju informacije o postojećem stanju u 27 županijskih i gradskih udruga slijepih, koje pokrivaju cijelu Hrvatsku. Nakon toga će se definirati socijalne usluge i standardi, a udrugama konkretno pomagati u pisanju projekata za sredstva europskih fondova, rekao je Hini voditelj projekta Ivica Robić.

Cilj je osnažiti temeljne udruge za pružanje socijalnih usluga slijepim osobama, poput edukacije i veće dostupnosti asistenata ili prilagodbe TV programa slijepim osobama.

Projekt "Za bolje sutra", ukupne vrijednosti 749.407 kuna, sa 85 posto sufinancira Europski socijalni fond, a s 15 posto Vladin Ured za udruge. Projekt je počeo 29. prosinca prošle godine, a predviđeno mu je trajanje 14 mjeseci.

Kao najvažnije aktivnosti projekta u Savezu navode jačanje udruga slijepih u pružanju učinkovitih i kvalitetnih socijalnih usluga kroz edukacije za unapređenje upravljačkih i operativnih sposobnosti, praćenje socijalnih usluga za slijepe putem jedinstvene računalne baze podataka članstva, izradu i testiranje inovativnoga modela za pristupačnost TV programa slijepim osobama, razvoj standarda za pružanje socijalnih usluga slijepim osobama, izradu zajedničke Platforme za pružanje standardiziranih socijalnih usluga za slijepe te organizaciju javnih panela s temom socijalnih usluga za osobe s invaliditetom.

U Hrvatskom savezu slijepih ističu da je sljepoća težak invaliditet te da se zanemaruju potrebe slijepih u svakodnevnom životu.

Hina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Povezane vijesti