Dobar peso: Strašni pit bull postao najbolji prijatelj dječaka s autizmom

Joey je bio isključen iz šest škola, jer nije mogao podnijeti bilo kakav fizički kontakt s drugom djecom i ljudima

Joey i Roxy

Svaka majka brine o svom djetetu, ali briga Amande Granados prevazišla je sve granice mogućeg i sve je činila kako bi na bilo koji način pomogla svome 14-godišnjem sinu Joeyu.

Aspergerov sindrom je poremećaj iz autističnog spektra koji karakterizira poteškoće u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima.

Za razliku od ostalih sindroma, kod ovog ne postoje zastoji u jezičkom ili kognitivnom razvoju i manifestira se najčešće u nedostatku neverbalne komunikacije s okolinom te su oboljeli od ovog sindroma najčešće izrazito nespretni i ne pokazuju empatiju.

Joeyu je Aspergerov sindrom dijagnosticiranu predškolskom uzrastu, kada nitko nije mogao kontrolirati njegovo ponašanje.

Kada je krenuo u školu njegovo stanje se još više pogoršalo. Isključivan je iz šest škola, jer nije mogao podnijeti bilo kakav fizički kontakt s drugom djecom i ljudima.

Posebno bolno je to bilo za njegovu majku Amandu, kojoj Joey nije dozvoljavao da ga zagrli, čak ni da ga pomazi.

Vrijeme je prolazilo, rješenje se nije nalazilo. Amanda se nadala da će simptomi polako utihnuti, ali ništa nije pomoglo.

Ipak, prije nekoliko mjeseci situacija se u potpunosti preokrenula. U Joeyev život je ušao novi prijatelj, četveronožni Roxy, pit bull, kojeg je usvojila je Amanda iz lokalnog prihvatilišta za napuštene pse.

Prvi njihov susret, kako je ispričala Amanda, bio je malo nervozan za sve u kući. Međutim, njihov prvi kontakt je izgledao kao “ljubav na prvi pogled”. Roxy je od prvog trenutka bio izuzetno umiljat prema Joeyu, što je on znao prepoznati i, što je još važnije, prihvatiti te se igrati s četveronožnim prijateljem.

“Sve ove godine Joey mi nije dozvoljavao čak ni da ga držim za ruku, da ga zagrlim, pomazim. Ali, onda se pojavio Roxy, polako mu prilazio, pokazivao mu naklonost i ljubav bez uvijanja i za kratko vrijeme ga je promijenio iz korijena. Ne bih vam znala to drugačije objasniti”, otvorila je dušu Amanda.

Brojna istraživanja potvrdila su da životinje općenito, a posebno psi, izazivaju pozitivne reakcije kod autistične djece.

Potaknuti rezultatima tih istraživanja, odličnim reakcijama djece i roditelja, kao i uspjehom u samom tretmanu, ovaj vid terapije je priznat od strane medicinske struke i već se koristi u većini zemalja diljem svijeta.

Izvor: ukljuci.in

 

Povezane vijesti