Čudo od čovjeka: Osoba je s autizmom, a govori deset jezika i rješava najteže matematičke zadatke

Daniel Tammet uz ostale govori i rumunjski, keltski, velški te islandski, a čak se domislio i vlastitog jezika. Zasluženo se može reći da ima jedan od najneobičnijih umova na svijetu

 

Daniel Tammet je autistični Britanac blistavog uma za kojeg od malena ne postoji nerješiv matematički zadatak, učenje jezika mu podjednako dobro ide, pa mu je potrebno samo sedam dana da bi savladao postavljeni zadatak.

Daniel Tammet ima Aspergerov sindrom, ali brzo rješava najzahtjevnije matematičke zadatke i može naučiti strani jezik kroz nekoliko dana. Ukupno govori deset različitih jezika, uključujući rumunjski, keltski, velški i islandski, a čak se domislio i vlastitog jezika. Zasluženo se može reći da ima jedan od najneobičnijih umova na svijetu.

Rodio se u Istočnom Londonu, 1979. godine. Kao mali udario je glavom o zid i nakon toga je konstantno plakao, nitko nije znao što nije u redu s njim, a onda je dobio epileptičke napadaje.

Napadi su počeli vrlo rano, svakodnevno je uzimao lijekove i svaki mjesec išao u bolnicu, gdje mu je rađena analiza krvi. Iako je njegov djed preminuo od epilepsije, Danielu su lijekovi pomogli.

Jednom zgodom, dok se Daniel igrao, brat mu je u šali rekao da izračuna veliki niz brojeva napamet što je ovaj uradio i poslije 10 sekundi mu je rekao točno rješenje. Brat mu je postavio još nekoliko proračuna i svaki je odgovor bio točan. Njegovi roditelji su prisustvovali ispitivanjima nad njim, ali unatoč daru kojeg Danijel posjeduje, željeli su da njihov sin ima normalan život.

Međutim Danielov mozak nije funkcionirao normalno. Kada bi mu postavili zadatak, bilo mu je dovoljno da pogleda u brojeve, vidi slike i dalje nije morao računati. Samo bi zatvorio oči i rezultat bi mu se pojavio kao druga slika.

Ovaj genijalac može izračunati i korijen nekog broja brže od kalkulatora. Svjetski rekord srušio je 2004. godine jer je za broj Pi rekao najdužu decimalu. Nakon ovog uspjeha profesori su ga izazvali da nauči islandski jezik za tjedan dana. Poslije učenja s učiteljem, uspio ga je naučiti za sedam dana i lagano riješio test.

Daniel nikada ne ide na plažu ili u supermarket, jer bi odmah počeo zbrajati zrna pijeska ili cijene u trgovini.

Piše: Marko Damjanović

 

Povezane vijesti