Muzej grada Koprivnice: Radionica jedinstvenog umjetnika s invaliditetom Alena Kasumovića

“Tema ove trodnevne radionice je autoportret, ne kao osobni izgled, već kao doživljaj i poimanje samoga sebe. Ono što si sami branimo i uskraćujemo, naše je ograničenje. Kako se polaznik vidi i doživljava?, tumači Alen

 

Malci muzealci nastavljaju dobro ustaljenu praksu, a posebna se pažnja poklanja socijalnoj osviještenosti i solidarnosti polaznika. Kako bismo tu ideju proveli u djelo, u Muzej grada Koprivnice, 13. lipnja u 10 sati, u goste nam dolazi Alen Kasumović.

Alen Kasumović je slikar, student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, usto i fotograf, bivši hokejaš u kolicima, ali iznad svega mladić koji svojim optimizmom i pogledom na svijet može poslužiti kao primjer onima bez invaliditeta koji su nesretni zato što životu traže 'dlaku u jajetu'.

Rođen je s artrogripozom, odnosno poremećajem koji uzrokuje ukočenost zglobova te deformaciju kostiju i mišića.

“Tema ove trodnevne radionice je autoportret, ne kao osobni izgled, već kao doživljaj i poimanje samoga sebe. Kako vidim i doživljavam sebe? Tko sam ja? Zadatak polaznika je napraviti svoj autoportret koji je odraz osobnosti, a ne realistični crtež. Na taj se način polaznici predstavljaju jedan drugome te na taj način integriraju u grupu. Što se samog izraza tiče, apsolutna sloboda bez opterećenja vanjskog izgleda – mašta je vodilja! Ono što si sami branimo i uskraćujemo, naše je ograničenje. Kako se polaznik vidi i doživljava?, tumači Alen.

"Kako bi se upoznali s vlastitim tijelom i mogućnostima koje ono ima, potrebno se izložiti i postaviti u dotad nepoznatu situaciju. Ovdje će to biti jedan način izražavanja koji je meni osobno jako dobro poznat. Naime, od rođenja sam osoba s invaliditetom te se ne koristim rukama pa stoga slikam ustima", kaže Alen te na svoje radionice poziva sve one koji vjeruju da se mogu umjetnički izraziti.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku, izađite iz svoje sigurne zone, propitajte svoje granice i subotnje jutro provedite u društvu kreativnog i ambicioznog Alena.

Helena Kušenić

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL