Mojim ulicama u invalidskim kolicima: Grad Krapina

S kamerom na glavi te uz asistenciju kamermana i montažera Stjepana Hojsaka, a pod redateljskom palicom Mladena Kristića, naš novinar Marko Damjanović šalje jasnu i glasnu poruku: Prilagodite naše ulice osobama s invaliditetom!

                        
 

Svi mi koji se svakodnevno krećemo u invalidskim kolicima ponekad i par kilometara moramo duljim putem kako bi mogli doći do javnih objekata gdje se izdaju potvrde za ostvarivanje raznih prava koja nama, osobama s invaliditetom, pripadaju po zakonu i Ustavu. Kojeg li apsurda, te iste institucije koje bi nam trebale jamčiti prava često su nam nepristupačne!

Na ove i brojne druge teškoće redakcija In Portala pokušava ukazati u video-rubrici 'Mojim ulicama u invalidskim kolicima by Marko Damjanović'. Naš novinar kreće se u električnim kolicima, besramno skupim, kojima vješto manevrira, ali uzalud mu i moderna kolica i vještina upravljanja kad se upusti u avanturu 'prometovanja' našim ulicama.

Pravo na mobilnost i pristupačnost temeljno je ljudsko pravo! Osobe u invalidskim kolicima u urbanim sredinama Lijepe naše to pravo često ne uživaju!

U novoj epizodi 'Mojih ulica' naš je novinar Marko Damjanović otišao u 'prijestolnicu' Krapinsko-zagorske županije, grad Krapinu. Obišao je sve najbitnije lokacije i objekte potrebne za svakodnevni život te se osobno uvjerio u neprilagođenost krapinskih ulica i institucija za osobe s invaliditetom. Nažalost, više od 90 posto objekata je nepristupačno osobama s invaliditetom, većina građevina napravljena je s 'figom u džepu' kako bi se stekla iluzija da su pristupačne.

Novinar: Marko Damjanović

Montažer i kamerman: Stjepan Hojsak