Hrvatski savez slijepih: Pilot model za pristupačnost televizijskih sadržaja slijepim osobama

Stručni tim od desetak članova koji radi na razvoju modela uključuje stručnjake edukacijsko-rehabilitacijske struke, medijske stručnjake, psihologe te slijepe osobe

 

Hrvatski savez slijepih u sklopu provedbe projekta "Za bolje sutra: Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga“, u suradnji s Hrvatskom televizijom razvija inovativni pilot model za pristupačnost televizijskih sadržaja slijepim osobama.

Cilj ove aktivnosti je usvojiti model prilagodbe televizijskog programa slijepima uz korištenje mogućnosti glasa naratora i digitalnog TV signala.

Stručni tim od desetak članova koji radi na razvoju modela uključuje stručnjake edukacijsko-rehabilitacijske struke, medijske stručnjake, psihologe te slijepe osobe.

Pristup kvalitetnoj simultanoj naraciji TV programa za slijepe osobe podrazumijeva da narator u što većoj mjeri prenese vizualni doživljaj i opis radnje. Zahtjevi za naracijom drugačiji su pri naraciji različitih vrsta dokumentarnih filmova, TV serija ili igranih filmova zbog ograničenosti raspoloživog vremena za dodatne komentare naratora. Najzahtjevniji su dokumentarci s puno izmjena i izjava govornika, dokumentarci u kojima nema kombinacije hrvatskih podnaslova i naracije, ili primjerice ekranizacije kompleksnijih književnih djela. Relativno manji zahtjevi za pripremom naratora potrebni su za popularne serije, no u tom slučaju poseban zahtjev za naratora je izvrsnost u poznavanju svih likova u seriji kako bi se održala dinamika naracije.

Razvoj inovativnog modela za pristupačnost TV programa slijepim osobama odvija se u sklopu projekta pod nazivom „Za bolje sutra: Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga“ u ukupnom trajanju od 14 mjeseci. Opći cilj projekta je unapređenje kapaciteta Saveza i svih temeljnih udruga članica za pružanje kvalitetnih socijalnih usluga osobama s oštećenjem vida.

Projekt ima ukupnu vrijednost 749.407,06 kuna i sufinanciran je od Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH posredstvom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Najvažnije aktivnosti projekta su:

Jačanje udruga slijepih u pružanju učinkovitih i kvalitetnih socijalnih usluga kroz edukacije za unapređenje upravljačkih i operativnih sposobnosti;

Izrada alata za praćenje provedbe i evaluaciju kvalitete specifičnih socijalnih usluga za slijepe u Hrvatskoj putem jedinstvene računalne baze podataka članstva;

- evaluacija stanja sustava osiguranja kvalitete rada Saveza i udruga slijepih;

- izrada i testiranje inovativnoga modela za pristupačnost TV programa slijepim osobama;

- razvoj standarda za pružanje socijalnih usluga slijepim osobama;

- izrada zajedničke Platforme za pružanje standardiziranih socijalnih usluga za slijepe;

- javni paneli s temom socijalnih usluga za osobe s invaliditetom.

Za sve dodatne informacije molimo obratite se voditelju projekta na e-mail robic@savez-slijepih.hr .

Piše: Ivica Robić, voditelj projekta


 

 

Povezane vijesti