Vojin Perić: Međunarodni dan bijelog štapa i senzibilizacija javnosti za veća prava slijepih osoba

"Za nas više od 6.000 slijepih građana Hrvatske i naše obitelji važno je na ovaj dan upoznati javnost i nadležne institucije društva o sadašnjem položaju slijepih u Lijepoj našoj", piše uz ostalo predsjednik Hrvatskog saveza slijepih

 

Međunarodni dan bijelog štapa 15. listopada, koji se odlukom Hrvatskog sabora kao dan slijepih osoba obilježava i u našoj zemlji, a u vrijeme živih predizbornih aktivnosti inspirirao nas je da organiziramo neformalni okrugli stol predstavnika relevantnih političkih stranaka sa predstavnicima Hrvatskog saveza slijepih kao naše krovne organizacije.

Čast nam je pozvati vas da nam se pridružite na ovom centralnom obilježavanju Dana bijelog štapa u Hrvatskoj, koje će se održati 15. listopada u 11 sati, u foajeu Kazališta Vidra u Zagrebu, Draškovićeva 80.

Teme o kojima ćemo razmijeniti mišljenja odnosit će se na obrazovanje slijepih s posebnim naglaskom na aktualno izmještanje vanjske jedinice Centra za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' s lokacije Nazorova 53, na rehabilitaciju kasnije oslijepjelih osoba i u tu svrhu osnivanja centra za rehabilitaciju slijepih, na zapošljavanja slijepih i mjera koje se ili će se provoditi i, na kraju, na pitanja inkluzivnog dodatka odnosno doplatka na sljepoću kojima bi se podmirivali dodatni životni troškovi koje uzrokuje ovaj invaliditet, a ne opterećuje osobe bez invaliditeta. (Ovaj je doplatak u Hrvatskoj najniži od svih europskih zemalja uključivši u to i siromašne zemlje Balkana).

Za nas više od 6.000 slijepih građana Hrvatske i naše obitelji važno je na ovaj dan upoznati javnost i nadležne institucije društva o sadašnjem položaju slijepih u Lijepoj našoj, a isto tako od posebnog je interesa saznati stavove političkih stranaka, posebice budućih participanata u vlasti u sljedećem mandatu, čuti njihovo mišljenje i prijedloge rješenja da se u području navedenih pitanja ostvari napredak koji slijepi tako dugo čekaju.

Vojin Perić

 

Povezane vijesti