Zlatko Mateša: Što ćemo poduzeti ako se naši sportaši na Olimpijskim igrama u Brazilu zaraze zika virusom

"Mi ćemo se pridržavati uputa i stava koje će po tom pitanju zajednički donijeti Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni olimpijski odbor", kaže predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora

 

"Hrvatski olimpijski odbor (HOO) s velikom pozornošću prati situaciju u Brazilu i uvijek nam je zdravlje naših sportašica i sportaša na prvom mjestu," kazao je predsjednik HOO Zdravko Mateša za Hinu komentirajući situaciju oko virusa Zika koji je postao globalna prijetnja zdravlju.

"Mi ćemo se pridržavati uputa i stava koje će po tom pitanju zajednički donijeti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodni olimpijski odbor (MOO)," naglasio je Mateša.
Svjetski mediji su u ponedjeljak objavili kako je vodstvo Američkog olimpijskog odbora (USOC) obavijestilo sve nacionalne sportske saveza da atletičari, treneri i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa razmisle o ne odlasku u Brazil. Vodstvo USOC-a je brifiralo američke saveze da ozbiljno razmotre sve segmente ove priče. Međutim, USOC nije želio izdati nikakvu preporuku za sportaše. Tek su poručili da žene koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći ne putuju u Brazil.
"Situacija nije idealna, ali čini mi se da Amerikanci malo i dramatiziraju," rekao je predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a dr Boris Labar. Po njegovim riječima HOO će pričekati stav WHO-a i MOO-a.
"Planiramo za desetak dana sazvati sjednicu Zdravstvene komisije HOO-a na kojoj ćemo potanko razmotriti situaciju oko virusa Zika, a o našim zaključcima obavijestit ćemo sve sportske saveze, kao i sportaše koji su evidentni i potencijalni kandidati za put na OI u Rio de Janeiru," kazao je dr Labar naglasivši kako nema razloga za paniku.
Zika virus prenosi se ubodom komarca Aedes, no virus se također može prenijeti spolnim odnosom ili transfuzijom krvi. Glavni simptomi akutne infekcije su vrućica, glavobolja, kožni osip, upale očne spojnice te bolovi u mišićima i zglobovima. Ipak, najviše zabrinjava moguća povezanost zaraze virusom Zika u trudnica s teškim razvojnim problemima u novorođenčadi. U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurološkim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Slučajevi zaraze virusom zabilježeni su u još 33 zemlje, najviše u Južnoj Americi. U El Salvadoru su primjerice, preporučili ženama da ne razmišljaju o trudnoći sve do 2018. godine.
Hrvatska trenutno ima 45 sportaša koji su ispunili normu za nastup u Rio de Janeiru pri čemu je deset atletičara od kojih su četiri djevojke (Blanka Vlašić, Sandra Perković, Ana Šimić i Andrea Ivančević).
"Očekujemo reakciju vodstva HOO-a i ponašat ćemo se sukladno tome, ali nikako ne bi volio da putnici na OI idu na svoju odgovornost. Koliko god su olimpijske igre najvažnije sportsko natjecanje i san svakog sportaša, treba štititi zdravlje sportaša, posebice žena koje u trudnoći mogu imati posljedica zbog tog virusa," rekao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza (HAS) Ivan Veštić.
Koncem siječnja Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio kako pažljivo prati cijelu situaciju, dodavši kako za sada nema nikakvih razloga za odgodu natjecanja. I Organizacijski odbor natjecanja je u nekoliko navrata potvrdio da virus zika neće dovesti u pitanje održavanje ovog velikog sportskog događaja.
"Brazilska vlada je u potpunosti posvećena tome da osigura uvjete kako bi se OI u Rio de Janeiru održale u atmosferi sigurnosti i spokoja", poručio je brazilski ministar sporta George Hilton dodavši kako za vrijeme OI očekuje više od 400.000 turista u gradu.
Hilton je dodao kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije zabranila putovanja zbog virusa zika, nego je samo savjetovala trudnicama da to ne čine bez prijeke potrebe. Također je naglasio da će u periodu održavanja igara u Brazilu biti hladnije vrijeme jer je tada zima, što će smanjiti broj komaraca.
Hina

 

Povezane vijesti