Paraolimpijski školski dan: Sportaši s najdubljim utjecajem na društvene promjene i inkluziju

"Paraolimpijci su prava inspiracija, ne samo osobama s invaliditetom nego i onima koji misle da su teške stvari u životu i nemoguće", rekao je Michael Georg Muller

 

U prostorijama Osnovne škole Ksaver Šandor Đalski u Zagrebu održan je Paraolimpijski školski dan koji se provodi već sedam godina, a do sada je kroz njega educirano više od 52 tisuće djece u gotovo svim većim gradovima u Hrvatskoj. 

Uz novog partnera, Raiffeisen banku, u ovoj paraolimpijskoj godini održat će se 15 Paraolimpijskih školskih dana u nekoliko županija. Želja Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) je da najmlađe naraštaje upozna sa svijetom paraolimpizma i inspirativnim sportašima čiji je svaki izlazak na borilište pobjeda - pobjeda nad samim sobom i pobjeda nad društvenom stigmom.

Na konferenciji za medije, koja se održala povodom potpisivanja novog partnerstva između HPO-a i Raiffeisen banke te u sklopu prvog paraolimpijskog školskog dana u 2016. godini, sudjelovali su predsjednik HPO-a Ratko Kovačić, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb Michael Georg Müller te naši proslavljeni paraolimpijaci Kristijan Vincetić i Ana Sršen.
"Paraolimpijci su sportaši s najdubljim utjecajem na društvene promjene i inkluziju. Njihova snaga i predanost istinski su pokretači razvoja tolerantnijeg društva – društva bez predrasuda. Raduje me da je RBA prepoznala tu snagu i odlučila se priključiti projektu stvaranja bolje budućnosti," poručio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

O svom viđenju paraolimpizma i važnosti edukacije o njemu, progovorio je i naš plivač Kristijan Vincetić.
"Drago mi je da kao sportaš s invaliditetom sudjelujem u PŠD-u te da djeci zornije prikazujemo kako sport osoba s invaliditetom ima istu vrijednost i kako je u naš sport potrebno uložiti isto truda kao i kod sportaša bez invaliditeta," naglasio je Vincetić.
Nazočnima se obratio i Michael Georg Muller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb (RBA), koji je poručio: "Paraolimpijci su prava inspiracija, ne samo osobama s invaliditetom nego i onima koji misle da su teške stvari u životu i nemoguće. Životno iskustvo svakog sportaša s inavaliditetom neprocjenjivo je i vrijedno pažnje jer oni svojim ponašanjem i stavom prenose poruke u kojima upornost i vjera u sebe imaju glavnu riječ. Podrškom ovog projekta RBA želi sudjelovati u gradnji ispravnih stavova kod najmlađih kako bi upravo oni sutra živjeli u svijetu bez predrasuda," naglasio je Muller.
Nakon konferencije za medije, svi prisutni su imali priliku doživjeti naše paraolimpijce u akciji te se zajedno s njima okušati se u pojedinim sportskim disciplinama.

Hina

 

Povezane vijesti