Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom traži mlade snage za međunarodna natjecanja

"Streljaštvo je specifičan i kompleksan sport koji razvija koncentraciju, smirenost te preciznost. Veoma je važno za osobe s invaliditetom naučiti pravilno disati i kontrolirati svoje tijelo prema preostalim zdravstvenim mogućnostima", kaže Mario Sačer, predsjednik Saveza

 

Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom osnovan je 2006. godine , a unutar njega djeluje 11 redovnih i tri pridružene članice. U Savezu je registrirano oko 60 aktivnih korisnika različitih invaliditeta čiji broj varira s obzirom da je streljaštvo vrlo skup sport. Veliki dio se financira individualno, a na lokalnoj razini klubovi se financiraju prema tome koliko su prepoznatljivi i prihvaćeni. Ulazak u svijet streljaštva osoba s invaliditetom ograničen je financijski kao i nepristupačnim prostorima za treniranje.

Mario Sačer streljaštvom se bavi od 1974., a prije deset godina uključio se u rad s osobama s invaliditetom. Određeno vrijeme bio je tajnik Saveza, a Ivica Lazić, prvi predsjednik Saveza prenio mu je vlastito iskustvo te je Sačer prije pet godina postao predsjednik i tu dužnost obnaša već drugi mandat.

"Streljaštvo je specifičan i kompleksan sport koji razvija koncentraciju, smirenost te preciznost. Veoma je važno za osobe s invaliditetom naučiti pravilno disati i kontrolirati svoje tijelo prema preostalim zdravstvenim mogućnostima", kaže Sačer.

Mario Sačer

"Za jednog našeg reprezentativca troškovi opreme, od rukavica, kaputa, kolica (ovisno o invaliditetu) i puške penju se i na više od 40 tisuća kuna. Savez je pod Hrvatskim paraolimpijskim odborom, a sredstva koja imamo za osnovni rad nedostatna su i jako je teško doći do financijskih donacija. Trenutno imamo nekoliko strijelaca čije su puške stare više od deset godina i potrebno je u njih uložiti dodatna sredstva kako bi prošle rigorozne tehničke kontrole. Do problema dolazi kada klub treba izdvojiti 19 tisuća kuna za novu pušku. Po dobi natjecatelja smo dosta stari i cilj nam je postići dolazak mladih. Planiramo prezentacije po školama gdje bi se djeca s teškoćama u razvoju upoznala sa streljaštvom. Klubovi većinom imaju svoje streljane, no mahom su to streljane s postavljenim takozvanim automatima, gdje se gađa u papirnatu metu, dok za potrebe treniranja za međunarodna natjecanja reprezentativac treba elektronsku metu čija vrijednost prelazi 20 tisuća kuna. Za prvenstvo Hrvatske te kola Lige HSSOI iznajmljujemo elektronske mete kako bi organizirana natjecanja bila na visokom nivou. Na domaćim i međunarodnim natjecanjima sportaši imaju postavljene kriterije, odnosno kvalifikacijske norme za reprezentaciju A, B i C pomoću kojih se prati koji su sportaši zaslužili ulazak u reprezentaciju prema njihovim rezultatima. Treniranje osoba s invaliditetom nosi i teškoće koje ometaju strijelce", ističe Sačer.

 

Navedene norme, prilagođene svakoj disciplini u odnosu na invaliditet, postavio je izbornik Saveza Tomislav Lazić stupanjem na tu poziciju krajem 2013. godine. Sačer naglašava da ne podcjenjuje ni jedan sport, ali streljaštvo je individualni sport i tu dolaze ljudi koji to vole, no kada vide koliko to sve košta i koliko moraju izdvojiti ipak odustanu. Od kad je predsjednik Saveza pokušava sjediniti nacionalna natjecanja osoba sa i bez invaliditeta u Hrvatskoj, koja je još uvijek veoma konzervativna država po pitanju osoba s invaliditetom. Na inicijativu Saveza organiziran je IPC Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom 2015. u Osijeku. Bilo je to prvo od tri natjecanja Svjetskog kupa u 2015. godini na kojima se mogla ostvariti norma za Rio de Janeiro 2016. godine. Dovoljna motivacija za više od 240 natjecateljica i natjecatelja iz 47 zemalja. Nažalost, hrvatski predstavnici nisu uspjeli izboriti finala na domaćem terenu. No, dovevši IPC Svjetski kup u Hrvatsku Savez je osigurao sredstva za odlazak svojih strijelaca u Australiju i SAD. Od 12. do 20. rujna 2015. u Sydneyu, Australija održan je drugi po redu IPC Svjetski kup s direktnim paraolimpijskim kvotama u 2015. godini, no rezultati hrvatskih strijelaca nisu bili dovoljni za dostizanje kvote. Od 1. do 8. studenog 2015. u Fort Benningu održan je treći, ujedno i zadnji po redu IPC Svjetski kup s direktnim paraolimpijskim kvotama za Paraolimpijske igre Rio de Janeiru. Niti ovoga puta ostvareni rezultati nisu bili dovoljni za dostizanje kvote.

"Nisu sve nade izgubljene, na Savezu je sada pokušati ishoditi 'wildcard' koja bi Hrvatskoj donijela nastup na Paraolimpijskim igrama u streljaštvu", rekao nam je Vanja Bobotić, glavni tajnik HSSOI.

"Na svim natjecanjima prošle godine cilj je bio doći do kvote potrebne za Paraolimpijske igre Rio de Janeiro 2016. godine", nastavlja Sačer. "Nažalost, nismo uspjeli s obzirom da se promijenio kvalifikacijski sistem. Prije se na paraolimpijske igre išlo na osnovu formule. Od 2014. godine dogodilo se to da na Igre može ići onaj sportaš koji je osvojio direktnu kvotu. Ta kvota se ostvarivala na kriterijskim natjecanjima po plasmanu. Bilo je teško doći do kvote koja je nama bila primarni cilj s obzirom na neadekvatne uvjete i nepostojanje potrebnih prostora za treniranje kao i probleme prijevoza i pristupa dvoranama za treniranje. Trebat će još puno vremena da strijelci s invaliditetom dođu u isti rang s osobama bez invaliditeta", zaključio je Sačer.

Želite li postati član ili saznati više o Hrvatskom streljačkom savezu, posjetite stranicu hssoinv.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti