Rio de Janeiro: Najveći izazov za organizatore 15. Ljetnih paraolimpijskih igara

Najznačajnije nasljeđe ove Paraolimpijade bit će prilika da se sruše barijere, podigne razina informiranosti i promijeni percepcija javnosti o različitosti sportaša s invaliditetom

 

Najveći izazov za organizatore 15. Ljetnih paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru, kako sami najavljuju, bit će prijelazni period između Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, prilagodba borilišta i transformacija olimpijskog u paraolimpijsko selo u samo tri dana.

"Sada zapravo ulazimo u ritam Paraolimpijskih igara. Dišemo igre. Živimo, govorimo, budimo se usred noći kako bismo zabilježili neku ideju“, govori Edilson Alves da Rocha, tehnički direktor Brazilskog paraolimpijskog odbora.

Prije samih Igara održat će se četiri paraolimpijska natjecanja kako bi se sva borilišta i uvjeti testirali. Od 26. do 28. veljače na Carioca Areni 1 u Barra olimpijskom parku održano je Međunarodno prvenstvo u ragbiju u kolicima. U travnju, također u Barri, bit će Otvoreno plivačko natjecanje, a u svibnju goalball. Testiranje će zaključiti međunarodno atletsko natjecanje na olimpijskom stadionu.

Najznačajnije nasljeđe ovih Igara u Rio de Janeiru, prema riječima predsjednika tamošnjeg nacionalnog odbora, Andrewa Parsonsa, bit će prilika da se sruše barijere, podigne razina informiranosti i promijeni percepcija javnosti o različitosti.

"Ljudi počinju shvaćati da su i osobe s invaliditetom produktivne, sretne, veliki profesionalci, očevi i majke, i prijatelji”, rekao je Parsons, inače i potpredsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti