Stolni tenis: Nakon osvajanja naslova prvaka Urihovci se uputili u Vukovar i poklonili se žrtvama Ovčare

"Osvojili smo kao klub prvo mjesto, i to deveti puta uzastopno. Kako će iduće godine biti deseti put kao jubilej, mislim da bi mogli u Zagrebu organizirati Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom", rekla je Jadranka Blagus, predsjednica STKI URIHO

 

U organizaciji Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom i Hrvatskog paraolimpijskog odbora te priređivača domaćina Športskog saveza invalida grada Vinkovaca i STK-a “Dom” Vinkovci održano je 22. po redu Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom.

Od 151 prijavljenih, igralo je 142 sportaša i sportašica, a sudjelovalo je ukupno 15 stolnoteniskih klubova iz Hrvatske,

U Sportskoj dvorani nastupili su: STKI “URIHO” Zagreb, STKI “Samobor i Sv. Nedelja”, STKOI “Varaždin” Varaždin, STK “Sokol” Bjelovar, STK “Dom” Vinkovci, STKOI “Uspon” Velika Gorica, STKOI “Karlovac” Karlovac, STKOI “ZAGI” Zagreb, STK “Nec” Split, STK “Opatija08” Opatija, Brodsko-posavska županija, STK “Sidra” Zagreb, STKOI “Rijeka” Rijeka, Sportska udruga T.I. Koprivnica i STK “Nuštar” Nuštar.

Glavna trenerica hrvatske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin rekla je da je stolni tenis u obitelji HPO-a najbrojniji sport na državnim prvenstvima.

“Ono što me najviše veseli je što se pojavljuju mladi igrači i igračice, ove godine jedna djevojčica iz Rijeke, a druga iz Duge Rese, obje od 10 godina. Sad imamo u Hrvatskoj grupicu od jedno osam mladih sportaša i sportašica i vjerojatno je to naša budućnost, koja će nastaviti silne uspjehe koje naši već dokazani reprezentativci postižu na europskim i svjetskim razinama. Na ovogodišnjem Prvenstvu u pravilu nema iznenađenja, sve je nekako očekivano. Bilo je lijepih mečeva. Pogotovo želim pohvaliti kompletan Riječki savez. Ne samo stolnoteniske klubove, nego Rijeku kao cijeli grad. Kao i Zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom, koji stvarno pokazuje veću razinu razvoja sporta osoba s invaliditetom. Sad se Rijeka pojavila na Državnom prvenstvu s podmladkom, a pogotovo s djevojčicom od deset godina. Mislim da je to dobar pokazatelj da i drugi gradovi i klubovi još bolje rade”, izjavila je Mirela.

U finalu pojedinačno, između ostalih, do samog kraja u velikoj neizvjesnosti igrali su Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić te Nikola Brlenić i Damir Vuković u borbi za prva mjesta.

“Ovo Državno prvenstvo, 22. po redu, jedno je od najmasovnijih natjecanja u okviru Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Sigurno, kad se gleda cjelokupni HPO, stolni tenis daleko je najbrojniji sport. Najveći dobitak ovog Državnog prvenstva je u mladosti, jer je došlo nekoliko uzuzetno mladih igračica i igrača, koji su pokazali talent i želju - želju za rad i dokazivanjem, a s tom željom i radom dolaze i rezultati”, rekao je Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom.

U spojenim kategorijama 1 i 2, muški, pojedinačno, od sedmero natjecatelja pobjedu je odnio Nikola Brlenić iz STKOI “Varaždin”, drugo mjesto osvojio je Damir Vuković iz STK “Dom” Vinkovci, a treće Daniel Lazov iz STKOI “URIHO” Zagreb.

“Igram stolni tenis od 2005. godine, kada sam sudjelovao na Državnom prvenstvu u Varaždinskim Toplicama. Konkurencija je bila uvijek jaka, ali očekivao sam finale. Sretan sam zbog pobjede”, rekao je Brlenić, koji je u proteklih 11 godina, zajedno s ovogodišnjom pobjedom, osvojio ukupno devet zlata, jedno srebro i jednu broncu.

U kategoriji 3, muški, od petero igrača prvo mjesto osvojio je Vlado Ivezić iz STK “Sokol” Bjelovar, drugo Hasib Alibegović iz STKI “Samobor i Sv. Nedelja”, a treće Nino Baša iz STKOI “URIHO” Zagreb.

U spojenim kategorijama 3 i 4, žene, pojedinačno, od sedmero natjecateljica prvo mjesto osvojila je Helena Dretar Karić, drugo Anđela Mužinić, obje iz STK “NEC” iz Splita, a treće Jelena Šišić iz STKI “Samobor i Sv. Nedelja”.

“Problem je igrati s Anđelom Mužinić jer smo mi stvarno jako dobre prijateljice. Usudila bih se čak reći da je najbolja prijateljica koju imam i najbolja cimerica. Igramo već godinama na međunarodnim turnirima i družimo se stalno kad ne treniramo. To je u biti bio meč za nekakvo opuštanje. Možda su svi očekivali da Anđela ipak pobijedi jer je ona ipak puno bolje rangirana na svjetskoj rang listi. Meni je drago da sam pokazala da sam i ja tu negdje blizu”, rekla je Helena Dretar Karić, ovogodišnja pobjednica u svojoj kategoriji.

U spojenim kategorijama 4 i 5, muški, pojedinačno, od šestero igrača prva tri mjesta osvojili su iz STKOI “Varaždin”: zlato Tomislav Špalj, srebro Zoran Križanec, a broncu Ivica Vugrinec.

U spojenim kategorijama 6 i 7, žene, pojedinačno, od četiri natjecateljice zlato je osvojila Sandra Paović, a srebro Jadranka Blagus – obje iz STKI “URIHO” Zagreb, dok je broncu osvojila Tea Ivančić Jokić iz STKOI “Rijeka” Rijeka.

“Nažalost, nemam veliku konkurenciju. Ja bih htjela da ima više cura koje me mogu ugroziti. Recimo, da bude finale kao kod Anđele i Helene, što su odigrale zanimljivo. U mojoj konkurenciji ja toga nemam pa je to malo prelagano”, rekla je Sandra Paović, dobitnica zlatne medalje.

U kategoriji 6, muški, od šestero natjecatelja prvi je Pavao Jozić iz STKI“Samobor i Sv. Nedelja”, drugi Vjekoslav Gregorović iz STK “Opatija08” Opatija, a treći Dražen Mustač iz Sportske udruge T.I. Koprivnica.

“Ove godine u Vinkovcima konkurencija je bila slaba jer sam osvojio Prvenstvo bez izgubljenog seta. U finalu sam pobijedio svog dugogodišnjeg ekipnog kolegu Vjekoslava Gregurovića, koji zbog ozljede nije mogao igrati na očekivanom nivou. Ovo mi je sedmi naslov u nizu i očekujem puno mladih i kvalitetnih igrača na Prvenstvu u budućnosti. Jako mi je drago što sam prvi igrač svijeta na juniorskoj rang listi”, rekao je Pavao Jozić.

U spojenim kategorijama 7 i 8, muški, pojedinačno, od osam natjecatelja Darko Podkrajšek iz STK “Sokol” Bjelovar osvojio je zlato, Erik Matković iz STK-a “Opatija08” Opatija srebro, a Ivan Papišta iz STKI-a “Samobor i Sv. Nedelja” broncu.

U spojenim kategorijama 9 i 10, pojedinačno, žene, od četiri natjecateljica Mirjana Lučić iz STKOI “Uspon” Velika Gorica osvojila je zlato, a Vukosava Jurčić srebro i Gordana Tadić broncu, obje iz STK “Sidra” Zagreb.

U kategoriji 9, muški, od pet natjecatelja Dragan Rakić iz Zagreba osvojio je prvo mjesto, Goran Stevanović iz STK-a “Dom” Vinkovci drugo, a treće Toni Milas iz STKI-a “Samobor i Sv. Nedelja”.

U kategoriji 10, pojedinačno muški, od šest natjecatelja Radovan Kavur osvojio je prvo mjesto, a Nikola Horvan drugo, oboje iz STKI “URIHO”, dok je treće dobio Ilija Tomić iz STKI-a “Samobor i Sv. Nedelja”.

U kategoriji 11 za osobe s intelektualnim poteškoćama, muški juniori, od osmero natjecatelja Marko Horvatić iz STKI “URIHO” Zagreb osvojio je prvo mjesto, a Manuel Bogdan drugo te Mateo Mirković treće, oboje iz STKI “Samobor i Sv. Nedelja”. U kategoriji muških seniora od pet natjecatelja zlato je osvojio Martin Pendel iz URIHO-a, srebro Valentino Đurđević iz STK “Sokol” Bjelovar, a Dino Mikrut, također iz URIHO-a, broncu.

U kategoriji 11, žene juniorke, pojedinačno, od četiri natjecateljice prvo mjesto osvojila je Evica Marković iz STK “Dom” Vinkovci, drugo Sara Dugalić, dok je treće osvojila Nikolina Antunović, obje iz Brodsko-posavske županije. U kategoriji ženskih seniorki od sedmero natjecateljica zlato je osvojila Jelica Batarilo iz STKI “URIHO” Zagreb, srebro Nataša Rašeta iz STKOI “Karlovac” Karlovac, a broncu Josipa Debanić, također iz URIHO-a.

U općoj kategoriji, muški - stojeći, od osam natjecatelja prvo mjesto osvojio je Žarko Valentić iz Zagreba, Damir Belaj iz Varaždina drugo, a Pera Mačešić iz Karlovca treće.

U općoj kategoriji, žene – stojeće, zlato je osvojila Snježana Ivčević iz URIHO-a, srebro Paola Balder iz STK “Sokol” Bjelovar, a broncu Marija Dujmović, također iz URIHO-a.

Stolnotenisači STKI “URIHO” Zagreb sa svojih 106 bodova pobjednici su 22. stolnoteniskog prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom te su osvojili prelazni pehar. Drugi su stolnotenisači iz STKI-a “Samobor i Sv. Nedelja” s 57 bodova, a treće mjesto pripalo je STKOI-u “Varaždin” iz Varaždina s 39 bodova.

“Rezultati su očekivani. Ove godine imamo i novih osvajača medalja. Osobno sam osvojila drugo mjesto, iza Sandre Paović. Igrala sam s njom i to mi je bilo posebno zadovoljstvo. Osvojili smo kao klub prvo mjesto, i to deveti puta uzastopno. Kako će iduće godine biti deseti put kao jubilej, mislim da bi mogli u Zagrebu organizirati Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Zahvaljujem se organizatorima, jer bilo nam je lijepo u Vinkovcima. Osjećali smo se kao kod kuće”, rekla je Jadranka Blagus, predsjednica STKI “URIHO”.

Nakon trujumfa u Vinkovcima članovi STKI URIHO učinili su gestu koja će im dugo ostati u pamćenju. Naime, umjesto da feštom proslave naslov državnih prvaka, Urihovci su se uputili u Vukovar te se na Ovčari – molitvom, svijećama i cvijećem – poklonili žrtvama Domovinskog rata.

Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, izrazila je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima: “Kao najmasovniji klub nastupili smo s više od 40 igrača, koji su dali svoj maksimum. Nitko nije kiksao, nitko se nije razbolio.”

Ovo Državno prvenstvo pokazalo je snagu sportskog duha i ponosa, koji se pronio iz Vinkovaca po cijeloj Hrvatskoj.

Pišu: Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti