Marija Bistrica: Hodočašće sportaša s invaliditetom u duhu zajedništva i ljubavi

"Mislim da je vjera važna za svakog čovjeka i da to daje onaj mali dio koji nam je potreban da bi postigli ono što smo si sami zacrtali", rekla je Janica Kostelić

 

Prvog ponedjeljka u mjesecu svibnju održano je 14. po redu tradicionalno hodočašće sportaša Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu. Na hodočašću je sudjelovalo oko 500 sportaša, a među njima bila je i delegacija sportaša ustanove URIHO, koju je predvodio ravnatelj Josip Držaić i predsjednica Športskog društva osoba s invaliditetom Jadranka Blagus. Unatoč kišnoj atmosferi osjećao se duh zajedništva, povezanosti kroz sport, a nadasve je prevladavala povezanost kroz vjeru.

Program hodočašća započeo je u 17.30 sati okupljanjem svih hodočasnika u cintoru svetišta. Tu su hodočasnici pozvani da u miru krenu putem kalvarije. Zbog lošeg vremena nije bilo tradicionalnog zaustavljanja Urihovaca kod odabranih sedam postaja križnog puta. Nakon križnog puta na Bistričkoj kalvariji hodočasnici su prisustvovali svetoj misi koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup kardinala Josipa Bozanića. Mons. Šaško izrazio je zadovoljstvo vidjevši okupljene mlade sportaše te ih upozorio da će na svom putu naići na razne poteškoće ali da ne smiju klonuti duhom jer će se upornost, odricanje i vjera u svoje mogućnosti sigurno isplatiti. Vjera u sebe i nadasve vjera u Boga pomoći će i osnažiti svakoga da ne poklekne pred bilo kakvim iskušenjima i naporima.

Na kraju se prisutnima obratio đakon te povjerenik Odjela za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije Marijan Spehnjak.

“Ovim putem se zahvaljujem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, posebice njegovom izaslaniku Stipi Zebi kojem upućujem veliko hvala za sve što je učinio. Posebno sam sretan i radostan što ovdje vidim i predstavnike najviših sportskih institucija Lijepe naše. Ovdje je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. Također je prisutna i predstavnica ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta Janica Kostelić. Nisam zaboravio ni vas sportaše koji ste se čitavu godinu trudili. Želio bih zahvaliti NK Dinamo, čestitao bi im ovom prilikom na osvojenom prvenstvu Hrvatske. S njima je i taekwondo klub Jastreb koji su po 12. put prvaci države. Ovdje su i predstavnici šahovskog i stolnoteniskog kluba Uriho. Tu su i naši dragovoljci koji su smogli snage da dođu iako znam da im je teško. Drago mi je da ovdje vidim i momke iz Sesveta koji su jučer slavili svog zaštitnika, Želim vam svima da se sretno vratite svojim prijateljima, svojim obiteljima i na sportska borilišta."

Janica Kostelić, pomoćnica ministra kulture i sporta te proslavljena skijašica, izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom sportaša, među kojima veliki broj onih s invaliditetom, na hodočašće u Mariju Bistricu. “Prvi puta sam ovdje. Prošlih godina obično smo bili na pripremama u ovo vrijeme tako da nismo nikada mogli prisustvovati ovom događanju. Mislim da je vjera važna za svakog čovjeka i da to daje onaj mali dio koji nam je potreban da bi postigli ono što smo si sami zacrtali", rekla je Janica.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti