Univerzalna sportska škola: Program stvaranja vrhunskih sportaša za buduće Paraolimpijske igre

Univerzalna sportska škola obuhvaća sve vrste invaliditeta djece i mladih te im pruža optimalan razvoj kroz prilagođene sportske sadržaje

 

Na završnom natjecanju Univerzalne sportske škole za djecu s teškoćama u razvoju 'Želim se igrati', održanom 5. lipnja u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, sudjelovalo je oko 40 natjecatelja.

"Ono što je važno istaknuti kod Univerzalne sportske škole je da je to program koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta. Mediji su nam jako bitni za promociju programa, jer je to za djecu sa teškoćama u razvoju osnovna i prva stepenica koja je neophodna za njihovu rehebalitaciju. Potrebna je i suradnja svih naših institucija koje su vezane uz sport. Tu posebno naglašavam Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom te Hrvatski paraolimpiski odbor i saveze sporta osoba s invaliditetom na lokalnoj i državnoj razini, jer mislim da bi to mogao biti bazen iz kojeg će izlaiziti budući vrhunski sportaši, naravno uz pomoć naših trenera i voditelja. S obzirom da je 15 sportaša ove godine izborilo pravo na nastup u Riju na paraolimpijskim igrama, iz programa Univerzalne sportske škole mogli bi se regrutirati nove sportske nade za sljedeću Paraolimpijadu u Japanu", rekla je Mirela Šikoronja Ivančin, stručna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

Univerzalna sportska škola obuhvaća sve vrste invaliditeta djece i mladih te im pruža optimalan razvoj kroz prilagođene sportske sadržaje.

Cilj je potaknuti i uključiti mlade osobe s invaliditetom u sportske aktivnosti, poticati višestrani psihosomatski razvoj, razvijati zdravstvenu kulturu, unaprijediti zdravlje i zadovoljiti dječje potrebe za kretanjem te putem toga stvoriti radne navike svakodnevnim tjelesnim vježbanjem.

Domagoj Glažar