Moja priča: Kristijan Trampuž

"Budite uvijek dobre volje i gledajte na sve s pozitivom, uvijek se može više, ono što imate iskoristite u potpunosti”, poručuje Kristijan

 

Kažu da je rođenje najrizičniji dan našega života, a s time će se složiti i Kristijan Trampuž, rođen u svibnju 1991. u Somboru, kojem je prilikom poroda slomljena lijeva klavikula i iščašeno lijevo rame, uslijed čega je dobio moždano krvarenje. Težak porod doveo je do cerebralne paralize. Kristijan tvrdi da su, kojim slučajem, napravili carski rez možda sve to moglo biti izbjegnuto.

Svoje školovanje započeo je u Budimpešti do četvrtog razreda osnovne škole, a nastavio ga u školi u Barču, nedaleko Pečuha gdje je završio osnovnoškolsko obrazovanje.

"To je bila škola za djecu s posebnim potrebama. Tamo sam bio i smješten, u njihovu domu, a za vikend sam odlazio doma u Pečuh. Srednju školu sam pohađao u školi-ustanovi za slijepu, slabovidnu i djecu s cerebralnom paralizom gdje sam i izučio zanat za tkalca kad sam maturirao 2014. godine“, priča Kristijan.

Svoje roditelje navodi kao ključne čimbenike u svom okruženju, za koje tvrdi da su mu najveća potpora u životu.

"Najviše me motiviraju moji roditelji, njihova dobra volja i pozitiva“. Vjerojatno takvo ohrabrujuće razmišljanje mu i pomaže prilikom suočavanja sa životnim izazovima. "Ne nailazim često na barijere, a ako ih i ima, one su fizičke prirode, uglavnom na cesti, ali i tome prilazim pozitivno. Uvijek sam dobre volje i nasmijan.“

Svoju priliku da se ostvari, Kristijan je dobio kroz boćanje kojim se počeo baviti 2007. godine u Mađarskoj i u kojem je do danas napravio zapažene rezultate.

Na neke medaljei pokale Kristijan je posebno ponosan i izdvaja ih nekoliko: Izdvojio bih ih tri, ponajprije sudjelovanje na EU prvenstvu u Pragu s hrvatskom reprezentacijom 2014. na što sam bio jako ponosan, zatim osvojeno prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske u Puli 2013., a ove godine sam uspio sudjelovati na maratonu 'Homo si teć' u Rijeci (21 km). U budućnosti bih volio postati stalni član hrvatske reprezentacije i nastupiti na skorašnjoj Paraolimpijad.i”

I svoje slobodno vrijeme voli iskoristiti zabavljenje sportom.

"Odlazim na nogometne i vaterpolo utakmice, družim se s navijačima. A volim pogledati i film, posebno komediju i poslušati sve vrste popularne glazbe.”

"Budite uvijek dobre volje i gledajte na sve s pozitivom, uvijek se može više, ono što imate iskoristite u potpunosti”, poručuje Kristijan.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti