Europsko atletsko prvenstvo za osobe s invaliditetom: Bravo za naše paraolimpijce

Na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom , koje  je od 10. do 17. lipnja  održano u talijanskom Grossetu, hrvatske atletičarke i atletičari osvojili su četiri zlatne i četiri srebrne medalje što  je  i najveći uspjeh naših paraolimpijaca na europskim atletskim prvenstvima

 

Mogu samo čestitati našim atletičarkama i atletičarima koji su u konkurenciji više od 6000 sportaša s invaliditetom po broju osvojenih odličja  svrstali Hrvatsku na deveto mjesto u konkurenciji 33 države  od kojih mnoge puno više izdvajaju za sport osoba s invaliditetom - rekao je  u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Izbornik naše atletske paraolimpijske reprezentacije Tomislav Krističević naglasio je da rezultati koje su postigli naši sportaši u Italiji pripadaju svjetskom vrhu i izrazio uvjerenje da će sportaši vrhunsku formu zadržati i do Paraolimpijskih igara koje će se od 7. do 18.  rujna održati  u Rio de Janeiru.

"Iako do početka POI ima više od dva mjeseca uvjeren sam da će naši sportaši uspjeti zadržati visoku razinu forme. Ne bih nikoga posebno izdvajao, ali osvajači zlatnih odličja na EP Zoran Talić,  Branimir Budetić i  Ivan Katanušić, kao i srebrnih medalja Mikela Ristoski, Miljenko Vučić i Velimir Šandor su i naši glavni aduti za osvajanje paraolimpijskih odličja.

Ipak izdvojio bi rezultat  Branimira Budetića  u bacanju koplja koji je u kategoriji  slabovidnih (F13)  za dva centimetra popravio vlastiti  svjetski rekord od 65,74 metra, također postignuće  Ivana Katanušića koji je u istom danu osvojio najprije srebrnu medalju u bacanju diska, a onda i zlatnu u kugli u kategoriji osoba s podkoljeničnom amputacijom (F44).  Posebna nam je čast što je naš Ivan izabran da na predstojećem Europskom atletskom prvenstvu u Amsterdamu početkom srpnja izvan konkurencije nastupi u bacanju diska"- kazao je Krističević.

Po riječima glasnogovornika Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Darka Matića od naših paraolimpijaca pravo nastupa u Rio de Janeiro izborilo je sedam atletičara, četiri stolnotenisačice, dva plivača, te jedan strijelac i judašica, a put u Brazil po izlasku altetkih ljestvica krajem lipnja mogao bi osigurati i još jedan atletičar.

 

In Portal