Je li dobar posao i redovna plaća ograničenje za osobu s invaliditetom za nastavak školovanja?

PITANJE: I. B. (29) Poštovani, srednju školu sam završila u Centru Dubrava zbog invaliditeta. Vratila se u grad rođenja i odmah dobila posao na čemu sam zahvalna, ali još tada sam žalila zbog nemogućnosti daljnjeg školovanja.

 

Danas imam dobru plaću, neovisna sam, osim što ponekad uskaču prijatelji zbog mojih fizičkih ograničenja. Na poslu i u društvu pritisak je zašto se nisam udala, a meni je u glavi druga misao. Voljela bih upisati fakultet, a pitam se jesam li zakasnila. Molim vas za mišljenje trebam li pokušati nastaviti učiti ili prihvatiti život koji imam i posao koji je njegova okosnica?

ODGOVOR: U kasnim 20-im i 30-im godinama najjači je socijalni pritisak na vas. Vjerojatno zbog okoline konstantno razmišljate o tome kada se trebate vjenčati, imati djecu i kako imati ozbiljnu karijeru. Prvo, smanjite svoja očekivanja, ali još važnije - ne slušajte ono što vam drugi govore da trebate učiniti kako biste bili „uspješni“. Živite život na svoj način. Nikada nije kasno učiti, imate li kapaciteta, snažnu želju za daljnjim napredovanjem i mogućnosti. Pokušajte organizirati posao i provjerite koje su mogućnosti glede vremena za odlazak na fakultet i ispite s nadređenima na poslu. Provjerite s obzirom na svoje vrijeme koji fakulteti dolaze u obzir te koji oblik studija vam najbolje odgovara (uz rad, izvanredni, privatna veleučilišta ili privatni fakulteti).

Danas se potiče model cjeloživotnog obrazovanja i ugodno ćete se iznenaditi kad na studiju steknete i kolege koji pripadaju vašoj dobnoj skupini ili su i stariji.

Vjerojatno možete računati i na podršku obitelji, prijatelja, a bude li neugodnih iznenađenja tj. oni koji neće razumijeti zašto toliki trud uvidjeti ćete i tko su osobe koje vas okružuju.

Ukoliko vam posao uvijek bude na prvom mjestu, požalit ćete to. Provodite vrijeme s onima koje volite, jer to su dragocjeni trenuci koje novac ili unapređenje ne mogu kupiti. Većina ljudi ne može se otarasiti brige o tome što drugi misle ili smatraju. Ne trošite vrijeme na tu uzaludnu naviku, već vrijeme i energiju utrošite na to da sami sebe prihvatite kakvi jeste i ostvarite svoj san.

In Portal

 

Povezane vijesti