Zagreb: Deseti međunarodni stolnoteniski susret osoba s invaliditetom URIHO – Linz Austrija

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je “Grad Zagreb u zadnjih desetak godina postao istinsko središte raznolikog sportskog života, kojem je i ovaj susret na čast"

 

Stolnoteniski klub invalida URIHO bio je organizator desetog po redu međunarodnog stolnoteniskog susreta osoba s invaliditetom URIHO Zagreb – Linz Austrija, u Dvorani 'Dragutin Šurbek' u Zagrebu.

Turnir je plod suradnje austrijske ustanove BBRZ iz Linza i STKI-a URIHO iz Zagreba, koji su ostvarili sportsku i prijateljsku suradnju prije desetak godina. Prema običaju, jedne godine domaćin je Zagreb, a druge Linz. Ove godine bio je Zagreb, gdje gosti dođu obično u srpnju, a iduće godine u rujnu hrvatska ekipa putuje u Linz.

Prije samog nastupa ženskih ekipa, u 15 sati bilo je službeno otvorenje s prigodnim govorom Jadranke Blagus, predsjednice STKI-a URIHO te dopredsjednice i suosnivačice Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, koja je inicirala odavanje počasti minute šutnje nedavno preminulom stolnotenisaču Samuelu Balentu, kao i novinaru In Portala Marku Damjanoviću, koji je naglo preminuo 2. srpnja prošle godine. Svirala se i pjevala austrijska i hrvatska himna.

 

Uz Blagus prisutne su pozdravili i glavna trenerica na turniru Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, te Alexei Puninski u ime stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Na svečano otvorenje došli su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa svojom delegacijom te ravnatelj URIHO-a Josip Držaić.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je “Grad Zagreb u zadnjih desetak i više godina postao istinsko središte raznolikog sportskog života, kako kroz razvoj i njegovanje sporta i sportske djelatnosti, tako i kroz niz sportskih događaja, kojem je i ovaj susret na čast”, dodavši da Grad aktivno sudjeluje u okupljanju što većeg broja građana, posebno mladih, oko sportskih aktivnosti, te u važnosti bavljenja sportom za osobe s invaliditetom. Pozdravio je sve prisutne, zaželivši dobrodošlicu austrijskim sportašima, a posebno se obradovao egzibicijskom meču unutar turnira, organiziranom posebno za ljude niskog rasta. Nakon toga uslijedio je meč između muških natjecatelja.

Od austrijske ekipe stolnotenisačica i stolnotenisača, koju vode treneri Fritz i Lydia Schneeberger, nastupili su: žene - Marianne Pührzinger i Desiree Horvath, muškarci - Johann Wieser, Günter Daschill, Markus “Maxi” Hinterleitner i Michael Trnka.

 

Ekipu URIHO-vaca predstavljali su: žene – Jadranka Blagus, kapetanica ženske ekipe, Marija Dujmović, Vesna Pavlinek, Snježana Ivčević i Josipa Debanić, muškarci – Danijel Šetrajčić, kapetan muške ekipe, Nikola Horvan, Marko Horvatić, Dino Mikrut, Goran Veljković, Martin Pendel.

Nakon višesatne igre, u ženskoj skupini pobjedu su odnijele iz URIHO-a Zagreb s rezulatom 5:0, a u muškoj iz BBRZ iz Linza, 10:1. U egzibicijskom meču pobjedu je odnio Danijel Šetrajčić, iako se Markus Maxi Hinterleitner borio vrlo žestoko.

“Drago mi je da sam pobijedio i ekipi URIHO-a donio još jednu pobjedu. Maksi je žestok protivnik, ali na kraju presuđuju sekunde. Borili smo se i dali smo sve od sebe. Radujem se idućem susretu, jer lijepo je vidjeti svake druge godine i Austriju, predivnu zemlju. Posebno mi je drago što su obol našem natjecanju dali ravnatelj URIHO-a Josip Držaić i gradonačelnik Zagreba te svi njegovi ljudi, što dokazuje koliko naš meč izaziva pozornosti. Mi smo osobe niskog rasta, ali svojom igrom dokazujemo da možemo biti i te kako veliki”, rekao je Šetrajčić.

“Jako sam zadovoljna s organizacijom turnira i s igrom ženske i muške ekipe. Iako su muški izgubili, nisu puno slabiji od Austrijanaca. Posebno sam zadovoljna dolaskom gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika. On je veliki prijatelj sportaša, sportaša s invaliditetom i Ustanove URIHO. Po svemu se vidi da smo izrasli u jedan veliki i ozbiljan klub. Na turniru nismo nastupili s najboljim igračima poput Daniela Lazova, Sandre Paović i Helene Dretar Karić, našim paraolimpijcima, jer su bili na pripremama reprezentacije za Rio de Janeiro Prvi puta će se dogoditi da će jedan klub u Hrvatskoj imati dvije osvajačice medalja na Paraolimpijskim igrama, a to su naše Helena i Sandra. Već sada pripremamo tamburaše za doček. Zahvaljujem se ravnatelju URIHO-a Josipu Drzaiću što nam je puno pomogao i omogućio održavanje ovog susreta, Zagrebačkom sportskom savezu osoba s invaliditetom, Mireli Šikoronja Ivančin - tajnici Saveza, trenerici Ivani Knežević Šambić, a u medijskom smislu In Portalu, prvom news portalu za osobe s invaliditetom i projektu Per aspera ad astra, kao i TV Jabuci”, rekla je Jadranka Blagus.

 

“Izuzetna nam je čast da smo sudjelovali u ovogodišnjem turniru, koji je i jubilaran nakon svih godina prijateljstva. Pokazali smo da i mi imamo dobre igrače, kao i Hrvatska. Ove godine, nažalost, nisu došli svi igrači - Christine Hüttel i Johann Koller, koji unatoč velikoj težini od 150 kg ima ‘zlatnu ruku’, a nije mogao prisustvovati jer mu je otac preminuo prethodnih dana. Ponosan sam na sve svoje igrače, jer znam da su dali sve od sebe. A moram se zahvaliti i svojoj supruzi Lydii, koja je srce i majka našeg tima. Bez nje ništa ne bi bilo isto, jer svojom požrtvovnošću uspijeva držati konce u rukama, i u pogledu samih igrača i u pogledu cijelog kluba. Jedva čekamo ponovni susret s hrvatskom ekipom u rujnu iduće godine”, rkao je Fritz Schneebergerg, glavni trener austrijske ekipe stolnotenisač(ic)a.

U suđenju okušali su se po prvi puta, i to uspješno, Kristijan Vincek i Karlo Kopčić.

“Bilo je uistinu zanimljivo, napeto, nepristrano te sam uživao od prvog do zadnjeg trenutka, u zanimljivim mečevima i dobrim rezultatima obiju ekipa. Bilo je i naporno, jer mora biti manjka koncentracije kroz nekoliko sati, od predigre u 14 sati pa sve do oko 20 sati, ali uspjeli smo sve nadvladati”, rekao je Vincek.

 

Ivana Knežević Šambić, glavna trenerica turnira, rekla je na samom kraju kada je dobila rezultate mečeva: “Žene iz URIHO-a su pobijedile 5:0, dok su muškarci izgubili od austrijskih stolnotenisača 10:1. Jedino je od njih Danijel Šetrajčić odnio pobjedu u egzibicijskom meču, koji nas uvijek iznova razveseli, jer je posebno žestok, a i glasan od strane Maxija. Maxi se svaki puta “ljuti”, glasan je, ali Danijel ga uvijek pobijedi. Drago mi je da smo postali članom austrijske sportske familije, kao i oni naše, i što se to prijateljstvo održava već dugih deset godina. U ovakvom smislu, Austrija je jedina država s kojom imamo takvu suradnju. Zadovoljna sam sa svojom ekipom, a rezultat bi trebao biti puno tjesniji, jer puno mečeva smo izgubili s 3:2. Žene su odigrale dobro, očekivano, a u ovih deset godina samo jednom su izgubile od strane Kristine koje ovaj puta nema u austrijskoj ekipi. Dečki nam uvijek gube, ali Danijel spašava. Ovo je službeno bio zadnji meč prije godišnjih odmora i zaista nam je svima potreban dobar odmor. Nove pripreme započinjemo početkom kolovoza, radi brojnih turnira i međunarodne SOKAZ lige koja se održava kroz godinu od listopada do lipnja.”

Nakon dodjele nagrada sportašima i sportašicama, kao i trenerima, gdje su ženskim sportašicama nagrade uručili Dino Mikrut i Goran Veljković, a muškim stolnotenisačima Božena Peček i Ivana Knežević Šambić, austrijska ekipa otpjevala je hrvatskoj u znak zahvale za gostoprimstvo prigodnu pjesmu.

Druženje je nastavljeno do kasno u noć prigodnim domjenkom u Hostelu Arena, gdje su obje ekipe zajednički pratile i nogometnu utakmicu Italija – Njemačka.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti