Vedran Radonić: Naš uspjeh u veslanju rezultat je napornog rada i velikog entuzijazma

U Hrvatskoj veslanje ima dugu tradiciju te je jedan od naših najuspješnijih sportova po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama

 

“Ovo natjecanje bilo je zaista lijepo. Pripremali smo se zadnjih godinu dana i jako smo zadovoljni rezultatima. Veslanje je težak sport s teškim treninzima, ali kad se nešto voli, uspijeva se sve napraviti. Mi sportaši sa Sveučilišta u Zagrebu osvojili smo zlatne medalje: 2xLM Luka Radonić, Vedran Radonić; 2xW Marcela Milošević, Valentina Plejić; 4xLM Luka Pap, Dominik Šutalo, Jura Prokopec, Tin Pozaić; 1xLM Luka Radonić. Jako smo ponosni na ukupni rezultat i što smo doprinijeli svojim trudom da donesemo velike rezultate Hrvatskoj i Zagrebu”, rekao je Vedran Radonić (25) prilikom dodjele medalja u na Europskim sveučilišnim igrama, koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prošle godine.

Zlato je odnijela Njemačka, srebro Velika Britanija, Sveučilište u Zagrebu broncu, a Sveučilište u Splitu zauzelo je četvrto mjesto.

Veslanje je standardni olimpijski sport, iako je vrlo popularan i kao akademski sport, posebno raširen na sveučilištima u Velikoj Britaniji i SAD-u. U Hrvatskoj veslanje ima dugu i uspješnu tradiciju te je jedan od najuspješnijih hrvatskih sportova po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama i svjetskim veslačkim prvenstvima.

 

“Natjecatelji sa Sveučilišta u Zagrebu – s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Medicinskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu - koji su sudjelovali u natjecanju u veslanju na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb – Rijeka 2016., na Jarunu: Luka Radonić, Luka Pap, Tin Pozaić, Vinko Ciglar, Dominik Šutalo, Tomislav Rubinjoni, Jura Prokopec, Karlo Bilić, Ana Jovanović, Ela Gracan, Pave Stegić, Luka Stefanović, Dora Šegović, Ana Katušin, Petar Talijić, Valentina Plejić, Ena Gutić, Luka Baricevic, Frane Markulić, Tea Kavčić, Marko Križmančić, Tomislav Šain, Kristina Vitaljić, Vedran Radonić, Dora Dragičević, Matej Čeh, Lovro Anzulović, Lovro Banović, Stjepan Matić, Josip Milić, Dino Rupčić”, nadodao je Radonić.

Međunarodna veslačka federacija se naziva FISA - skraćenica od francuskog naziva Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron. U Hrvatskoj je za program razvoja veslanja zadužen Hrvatski veslački savez, dok su nositelji glavnih aktivnosti veslački klubovi.

I dok su dobitnici medalja na kraju grupno odlazili da proslave pobjede, pobjednička ekipa iz Njemačke zastala je kraj Jarunskih jezera, davši si oduška u bacanju nekih svojih članova u 'zagrebačko more', uz opće navijanje svih prisutnih.

Klaudija Klanjčić