Rio de Janeiro: Izbjeglice će nastupiti pod zastavom Nezavisnih paraolimpijskih natjecatelja

Kao najvažniji svjetski sportski događaj koji potiče socijalnu inkluziju, Paraolimpijske igre odavno su postale važan simbol za promicanje ljudskih prava

 

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je objavio informaciju kako će mala skupina paraolimpijaca izbjeglica i azilanata nastupiti na 15. paraolimpijskim igrama u sklopu tima Nezavisnih paraolimpijskih natjecatelja.

Tim koji će biti imenovan krajem mjeseca natjecat će se pod zastavom s paraolimpijskim simbolom Agitosa, te će izaći kao prva reprezentacija na predstavljanju paraolimpijaca na kultnom stadionu Maracana 7. rujna na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara.

“Kao najvažniji svjetski sportski događaj koji potiče socijalnu inkluziju, Paraolimpijske igre odavno su postale važan simbol za promicanje ljudskih prava. S obzirom na trenutnu krizu koja je pod utjecajem rata i sukoba pogodila milijune ljudi diljem svijeta, ovo je pravi trenutak da u prvi plan stavimo sve ljude s invaliditetom koji su dio te krize. Kroz svoje nastupe, Nezavisni paraolimpijski natjecatelji predstavljati će hrabrost, odlučnost, inspiraciju i jednakost na globalnoj razini. Oni će pokazati svijetu što se može postići snagom ljudskog duha.”, izjavio je predsjednik IPC-a Sir Philip Craven.

Nezavisni paraolimpijski natjecatelji nastupali su i na prijašnjim igrama, ali ovo je prvi puta kako su izbjeglice i osobe u statusu azilanata dobile posebnu pažnju. Kako bi nastupili u sklopu tima Nezavisnih paraolimpijskih natjecatelja, sportaši moraju imati službeni izbjeglički status potvrđen od strane Ujedinjenih naroda, te moraju imati odgovarajuću putnu dokumentaciju.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti