Jadranka Blagus: Neopisivo sam ponosna na našu Sandru Paović i njezino prvo paraolimpijsko zlato

"To je prva medalja za hrvatski stolni tenis u povijesti paraolimpijskih igara. Posebno me veseli činjenica da trenerica reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin danas postiže takve rezultate", kaže predsjednica STKOI URIHO

 

Hrvatska stolnotenisačica Sandra Paović (33), aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja, osvojila je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru zlatnu medalju, nakon što je u finalu kategorije 6 pobijedila Njemicu Stephanie Grebe s 3-0.

Za Hrvatsku je to prvo paraolimpijsko zlato u Riju te ukupno četvrto u povijesti nakon što je Antonija Balek u Pekingu pobijedila u bacanju kugle i bacanju koplja, a Darko Kralj u bacanju kugle.

Sandra Paović u paraolimpijsku je obitelj ušla je nakon teške prometne nesreće u Francuskoj u siječnju 2009. Liječenje je bilo iznimno teško, a rehabilitacija duga 14 mjeseci. No, isplatilo se.

Prije dvije godine proglašena je za najbolju parastolnotenisačicu na svijetu, a od lipnja 2014. do danas drži prvo mjesto na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja.

Jadranka Blagus, predsjednica STKI-a URIHO iz Zagreba te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom (HSTSI-a), s posebnim se ganućem očitovala povodom Sandrine pobjede.

“Gledali smo Sandrin meč, nas 50-ak u jednom kafiču. Ja osobno i sportaši s invaliditetom, pogotovo djelatnici URIHO-a, izrazito smo ponosni na našu Sandru jer je osvojila prvu paraolimpijsku zlatnu medalju. Posebno ja, jer sam bivša reprezentativka u stolnom tenisu i gledala sam s posebnim nabojem njezin meč. Kao da smo gledali nogometnu utakmicu. To je prva medalja za hrvatski stolni tenis u povijesti paraolimpijskih igara. Sandra je naš ponos i ponos cijele Hrvatske! Pripremamo joj veličanstven doček 21. rujna. Njezina pobjeda nam puno znači za budućnost i za mlade sportaše koji će u njoj imati uzor. Zbog njezinih uspjeha u klub nam dolazi sve više mladih stolnotenisača s invaliditetom. Posebno me veseli činjenica da trenerica reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin – koja je posebno doprinijela zajedništvu reprezentacije - danas postiže takve rezultate, zajedno sa Sandrinom osobnom trenericom Natašom Skočilović, izbornikom Emilom Gubicom te s Ratkom Kovačićem, predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Posebno nam je bilo drago da smo vidjeli Dragana Rakića, predsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, koji je s tribina ponosno mahao hrvatskom zastavom. Nadam se i ekipnom uspjehu naše članice Helene Dretar Karić i Anđele Mužinić iz NEC-a Split, naših europskih prvakinja. Sandru još čeka igranje s Mirjanom Lučić, u kategoriji 10, iako joj je to preteško – jer igrat će za četiri kategorije više, ali Sandra je borac i možda uspije i tu osvojiti neku medalju. Ali da i ne osvoji, ona je svoje dala. Srce je ostavila u areni i svaka joj čast!“, rekla je Blagus.

Paović je članica Stolnoteniskog kluba invalida URIHO iz Zagreba, osnovanog 4. ožujka 2004. na inicijativu predsjednice Jadranke Blagus, tada jedine reprezentativke Hrvatske u stolnom tenisu, koja je ideju realizirala zahvaljujući suradnji s nekadašnjim europskim prvakom u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom Draganom Rakićem. Klub je više puta proglašavan najboljim stolnoteniskim klubom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a osvojili su više od petsto medalja i različitih priznanja. Od 2006. do 2016. bili su deset puta zaredom državni prvaci.

Prije stupanja na dužnost predsjednice kluba, Jadranka Blagus je osvojila prve medalje u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u ženskoj kategoriji u Hrvatskoj.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti