ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO: Šahisti s invaliditetom započeli natjecanje s polovičnim uspjehom

Za popravak ukupnog dojma ovaj se put pobrinula druga ekipa 'Bosakovaca', koja je upisala prvu ovosezonsku pobjedu

 

Proteklog vikenda nastavljeno je natjecanje u hrvatskim šahovskim ligama. Na samom početku drugog dijela sezone uspjeh ekipa Šahovskog kluba 'Stjepan Bosak' – URIHO bio je polovičan, prvenstveno uzevši u obzir ambicije kluba.

Naime, prva ekipa kluba remizirala je sa ŠK UHBDR 99. brigade. Iako je nedostajalo nekoliko važnih igrača u sastavu 'Bosakovaca', cilj je i dalje bila pobjeda - svaki bod je bitan u utrci za prvim mjestom i plasmanom u viši rang natjecanja. Ipak, ovim remijem je učvršćeno mjesto u gornjem dijelu tablice, pa u klubu nisu bili nezadovoljni. Inače, u ovom meču, za ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO odigrao je svoj debi i predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza, Nenad Škare. Nažalost, ovaj put je izgubio, ali iz kluba ističu kako je njegova podrška puno značajnija od one samo sportske. Pobjedu je ubilježio Alen Ognjačević, dok su Denis Rosandić, Lovro Čupić, Krsto Kovačević i Vladimir Gujić odigrali remije.
Za popravak ukupnog dojma, ovaj se put pobrinula druga ekipa 'Bosakovaca', koja je upisala prvu ovosezonsku pobjedu. Dečki su igrali protiv ekipe ŠKS Polet i pobijedili s tijesnih 3,5:2,5, ali zbog određenih promjena u sastavu i porasta morala nakon ovakve pobjede, u ekipi očekuju još pozitivnih vijesti u nastavku sezone. Pobjede su ostvarili Mihovil Lisić i Luka Keller, remizirali su Ozren Jurić, Ivan Jurilj i Saša Mikolaci, dok je poraz upisao Robert Matečić.

Valja napomenuti da je u petak i subotu, 9. i 10. rujna, u prostorijama Udruženja slijepih Zagreb, Draškovićeva 80, održan Pojedinačni šahovski turnir osoba s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, u organizaciji Šahovskog kluba slijepih Polet, i to povodom 60., dijamantne obljetnice osnutka kluba.

Turnir, koji je, naravno, poslužio i kao svojevrsno zagrijavanje za nastavak šahovske sezone, odigran je po Švicarskom sistemu u 7 kola s tempom od 45 minuta po igraču. Otvorio ga je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, a okupljene je pozdravio i predsjednik kluba, Stjepan Žaja.

U petak su odigrana dva kola, a turnir je nastavljen u subotu ujutro. Nakon još tri kola upriličen je svečani ručak za sve sudionike i goste. Uslijedila je pauza poslije koje su odigrana i završna dva kola.

Pobjednik turnira, na kojem su sudili međunarodni sudac Mate Ivančić i FIDE sudac Josip Bandur, bio je Stjepan Žaja iz ŠKS „Polet“. Drugi je bio Ranko Livić iz ŠK Hrvatski branitelj 90-96, a treći je bio majstorski kandidat Antun Mrnjec, također član ŠKS Polet.

Turnir je prigodnim govorom zatvorio tajnik kluba, Antun Kovač, a vrlo ugodna i domaća atmosfera, koja je obilježila cijeli turnir, nastavila se u prostorijama Udruženja slijepih Zagreb do večernjih sati.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti