Humanitarna utrka “The Terry Fox Run" ovaj vikend održana u Zagrebu

Humanitarna utrka “The Terry Fox Run” svake se godine trči  u čast Terry Foxa i njegovog nasljeđa u borbi protiv raka

 

Organizatori Maratona nade, godišnjeg događanja za trkače/hodače/bicikliste su agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val.

U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu sudjelovali su svi građani zainteresirani za već spomenute aktivnosti kojih je, prema procjenama, bilo najviše do sada, oko sedam tisuća.

Program na Jarunu u nedjelju započeo je u 14 i trajao do 18 sati, dok je sama trka održana u 16 sati. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

Tekst: Božica Ravlić