Dobra vijest: Tvrtka Uber uvodi taksi vozila prilagođena osobama s invaliditetom

Tvrtka vozačima nudi ove aute na leasing, jer njihov uobičajeni model poslovanja znači da većina njihovih vozila trenutačno nije prilagođena osobama u invalidskim kolicima

 

Crni automobil Jonathana Thompsona je drugačiji od drugih Dodge Caravana samo kada ga se gleda sa stražnje strane – odbojnik je niži nego bi trebao biti. Razlog je vidljiv tek kada Jonathan otvori stražnja vrata svog Dodgea i otkrije rampu. Njegov je automobil, naime, tek jedan od brojnih prilagođenih Dodge Caravana u Philadelphiji, koji su Uberov odgovor na problem mobilnosti osoba s invaliditetom.

Tvrtka vozačima nudi ova prilagođena vozila na leasing, jer njihov uobičajeni model poslovanja, koji za usluge prijevoza koristi osobna vozila korisnika, znači da većina njihovih vozila nije prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Nadaju se da će na ovaj način potaknuti vozače na korištenje prilagođenih Dodge Caravana.

"U ovoj inicijalnoj fazi, nadamo se da ćemo vidjeti na desetke tih prilagođenih vozila na cesti", rekla je za Disability Scoop Jennifer Krusius, generalni direktor Ubera za Pennsylvaniju.

Broj vozila bi mogao i rasti, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Jonathan Thompson jedan je od prvih vozača u gradu koji sudjeluje u leasing programu. Već dvije godine pruža usluge prijevoza putem Uberove aplikacije, a ponuda prilagođenog vozila ga je privukla jer mu brat ima cerebralnu paralizu. Uvjeti leasinga Thompsonu dopuštaju da prilagođeni Caravan koristi i kao osobno vozilo.

"Kada ne radim, mogu provesti više vremena vozeći ga posvuda", kaže Thompson.

Promjene koje su pametni uređaji unijeli u način pružanja usluga prijevoza bitno su naštetile taxi industriji, a to se, pak, najviše odrazilo na osobe s teškoćama u kretanju. Kako kaže Matthew Clark, borac za prava osoba s invaliditetom, Uberov pristup je dobar način da se poveća broj prilagođenih taxi vozila, kojih je sada, u Philadelphiji koja broji više od 150.000 osoba s teškoćama u kretanju, samo oko 25. No, to ne otklanja osnovni problem – usluge prijevoza se dijele na one prilagođene invalidskim kolicima i na one koje to nisu.

"Potreban nam je jedan integrirani sustav", kaže Clark.

Damir Fatušić