Slavonski Brod: Šahovski klub invalida Kralj postao prvak u kutjevačkoj Šahovskoj ligi

"Sezona bez rezultatskih očekivanja za Šahovski klub invalida 'Kralj' ispala je šampionska sezona“, rekao je Vanja Krnić, član Kluba

 

Šahovski klub invalida 'Kralj' donio je u Slavonskom Brodu prvake u šahu u IV C šahovskoj ligi Istok na zadnjem kolu u Kutjevu.

"Ovo je tim više veliki uspjeh jer za našu ekipu Šahovskog kluba invalida 'Kralj' nastupaju sve osobe s invaliditetom. Imamo ukupno 15 članova, od kojih su tri žene i treniramo u prostorima koje nam je na raspolaganje dala Udruga Loco-Moto, kojoj se ovim putem i zahvaljujemo. Nadam se da će i u periodu koji je pred nama biti puno dobrih mečeva. Dat ćemo sve od sebe“, rekao je Damir Lović, predsjednik Kluba.

Ekipa je izborila viši rang u konkurenciji i tako definitivno potvrdila status prve i najjače šahovske ekipe za koju igraju isključivo osobe s invaliditetom na području Brodsko-posavske županije.

"Sezona bez rezultatskih očekivanja za Šahovski klub invalida 'Kralj' ispala je šampionska sezona“, rekao je Vanja Krnić, član Kluba, koji je ove godine nastupio već tri puta kao sudac te jednom kao igrač šaha.

Šestero sportaša s invaliditetom koji su ostvarili pobjedničke rezultate, odnosno osigurali plasman u viši rang su Ilija Matijašević, Stjepan Janković, Ivan Martić, Jozo Pišković, Mislav Barbarić te kapetan ekipe i organizator Kluba Damir Lović.

"Tomo Mirosavljević do ove sezone bio je organizator, naravno uz Lovića, vezanog u cijelosti za šah u Udruzi Loco-Moto u Slavonskom Brodu. Ostao je uz tim, ali se donekle opravdano povukao radi visokog tlaka. Tu je i dalje za sve članove Kluba, a njegovi savjeti su za sve korisni“, rekao je Krnić.

Prvo mjesto u Kutjevu završilo je rezultatom 3:3 u remiju ŠKI-a 'Kralj' s GŠK-om klubom Kutjevo iz Kutjeva. Treće mjesto zauzeo je ŠK Čaglin iz Čaglina, četvrto ŠKI HVIDRA – Brod iz Slavonskog Broda, peto ŠK Orahovica iz Orahovice, šesto ŠK Gundinci iz Gundinaca, sedmo ŠK Brestovac iz Brestovca i osmo ŠK Tomislav iz Donjeg Andrijevaca.

"U sportu, koji nažalost većinom igraju samo muškarci, u ekipi ŠKI-a 'Kralj' predstavljala je i jedna žena - Višnja Varoščić. Dora Bašić i Marina Bionda napreduju u školi šaha, kao i još mnogo mladih osoba s invaliditetom, ponajviše zahvaljujući učitelju Petru Lovriću. Treća liga je tu. Znači li to borba za opstanak? Ne vjerujem da će se naš Klub boriti za opstanak, jer poznavajući Damira Lovića kao sportaša s invaliditetom koji igra tenis, košarku i šah, znam da mu je važno sudjelovati, ali i pobijediti. Nakon šest ostvarenih pobjeda i jednog remija, slavonskobrodski šahisti osigurali su prvo mjesto i ulazak u viši rang natjecanja, u treću ligu“, zaključio je Krnić.

Među prvih deset igrača lige po postotku pobjeda čak pet su iz ŠKI-a 'Kralj' iz Slavonskog Broda.

Klaudija Klanjčić