Memorijal Marko Damjanović: Završen Međunarodni šahovski turnir u spomen na velikog čovjeka i prijatelja

Memorijal će uistinu postati tradicionalni praznik šaha i sporta, ali i promocija prava osoba s invaliditetom na rođendan ustanove URIHO

 

Nakon osam dana i devet kola napetog šahovskog nadmetanja, završen je I. Memorijal 'Marko Damjanović'. Međunarodni šahovski turnir održan je, kako smo već pisali, od 10. do 17. studenoga u sportskoj dvorani Sportskog saveza Grada Zagreba u Savskoj cesti 137.

Na svečanom otvaranju okupilo se, uz više od 100 šahista i gostiju, te mnogo uzvanika, poglavito sportaša i sportskih djelatnika. Okupljene je, ispred organizatora, ŠK Stjepan Bosak – URIHO, pozdravio predsjednik kluba, Damir Fatušić. Kratke pozdrave i riječi podrške zatim su uputili predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza, ujedno i suorganizatora turnira, Nenad Škare, glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza, Alojzije Janković, te predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, Nikola Dragaš. Posebne pozdrave ispred ustanove URIHO, Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, te Hrvatskog paraolimpijskog odbora, uputio je Josip Držaić, a čast otvaranja turnira pripala je Milanu Čoliću, pomoćniku pročelnika za sport i mlade Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koji je ovoga puta došao kao izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

 

Na turniru je sudjelovalo 106 šahista i šahistica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, pa je time memorijal uistinu i zaslužio epitet međunarodnog turnira. Pozabavimo li se još malo brojkama, otkrit ćemo i snagu turnira – nastupilo je 25 majstorskih kandidata, 8 FIDE majstora, 3 međunarodna majstora, te hrvatski velemajstor Mišo Cebalo. Glavni sudac memorijala bio je međunarodni sudac Mate Ivančić.

 

Pobjednik vrlo izjednačenog turnira bio je mladi FIDE majstor Marko Sokač sa osvojenih 7,5 bodova. S istim brojem bodova, ali zbog nešto slabijeg Bucholza, drugo mjesto osvojio je međunarodni majstor Branko Rogulj. Treći je bio međunarodni majstor Vladimir Hrešć sa 7 bodova. Spomenimo još da je najbolja šahistica bila mlada nacionalna majstorica Mihaela Blažeka, a tri najbolja šahista u invalidskim kolicima bili su majstorski kandidati Domagoj Glažar i Krsto Kovačević, te četverokategornik Neven Tomečak, sva trojica članovi ŠK Stjepan Bosak – URIHO.

 

Na svečanom zatvaranju, održanom u kasnim noćnim satima, poslije završetka posljednjeg kola, okupljenima se, nakon predsjednika ŠK Stjepan Bosak – URIHO, kratko obratio dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, Želimir Gulan, nakon čega je uručio pobjednički trofej osvajaču I. Memorijala 'Marko Damjanović'.

Nakon uspjeha prve inačice turnira, ostaje za nadati se da će, kao što je i obećano, memorijal uistinu postati tradicionalni praznik šaha i sporta, ali i promocija prava osoba s invaliditetom na rođendan ustanove URIHO. Trajni spomenik na lik i djelo Marka Damjanovića.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti