Kujundžić: Najmanje 60 milijuna eura potrebno za spas Imunološkog zavoda

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je u srijedu uvjerenost da će Imunološki zavod (IMZ) nastaviti proizvodnju na nekoj novoj lokaciji, no u kojem opsegu i po kojem modelu bit će, kaže, poznato tek u lipnju s obzirom na to da su potrebna ulaganja od najmanje 60-ak milijuna eura

 

 

U novi prostor i opremu za proizvodnju derivata plazme trebat će uložiti 30-ak milijuna eura i dodatnih 30-ak milijuna eura za proizvodnju cjepiva, kao i dodatna ulaganja u marketing na inozemnom tržištu koje je IMZ u međuvremenu izgubio, rekao je Hini ministar nakon što je u prosincu definitivno odlučeno da IMZ na sadašnjoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici ne može ostati.

Istaknuo je i da je velika vjerojatnost da će IMZ na nekoj novoj lokaciji proizvoditi i krvne derivate i cjepiva, no tek se, kaže, treba vidjeti isplati li se hrvatskoj državi da sama investira u jedan i u drugi pogon ili će se tražiti strateški partneri.  

Studiju financijske isplativosti radi novo povjerenstvo koje će procijeniti koliko novca treba uložiti i kolika je očekivana korist od premještanja proizvodnje IMZ-a. Još je jedno povjerenstvo osnovano oko Nove godine, a ono je  zaduženo da "raspetljavanje pravne zavrzlame" koju je napravila Milanovićeva vlada kada je pokraj dioničkog društva osnovala i javnu ustanovu Imunološki zavod, rekao je ministar. 

"Oba povjerenstva svoja bi mišljenja trebala objaviti za šest tjedana, a u idućih pet mjeseci trebalo bi donijeti i definitivnu odluku s obzirom da se javljaju partneri i iz zemlje i iz inozemstva zainteresirani za dio ili kompletnu proizvodnju IMZ-a", najavio je Kujundžić koji zasad ne želi otkrivati imena interesenata. 

Ističe i kako se "nikakve ishitrene odluke neće donositi bez ozbiljne analize". 

 Ministar je poručio i da su "vrata širom otvorena svim zainteresiranim ulagačima, uključujući i Visia Croaticu i Grad Zagreb, koji su svojedobno iskazivali interes za ulaganjem u IMZ".

Dodao je da mu se još nitko od njih nije najavio na razgovor, a o zainteresiranosti Grada Zagreba čuo je "samo iz medija".

"Ja ih čekam, dapače, bit ću sretan ako se pojave hrvatski investitori", rekao je Kujundžić. 

Oko 176 zaposlenih u IMZ-u ima u proračunu osigurane plaće za cijelu ovu godinu iako, po ministrovim riječima, "rade vrlo malo". 

 

Hina