Ured pravobraniteljice: Pritužbe osoba s invaliditetom na povredu prava na znak pristupačnosti

Nekoliko godina Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom neprekidno upozorava nadležna tijela o nužnosti izmijene Pravilnika o znaku pristupačnosti

 

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gotovo svakodnevno zaprima pritužbe na povredu prava na znak pristupačnosti, njegovu zlouporabu te probleme s nepropisnim parkiranjem na označenim mjestima za osobe s invaliditetom. 
Nekoliko godina Ured pravobraniteljice neprekidno upozorava nadležna tijela o nužnosti izmijene Pravilnika o znaku pristupačnosti - odredbi, ali isto tako i nadležnosti (više se nalazi u Godišnjim izvješćima o radu 2013. - 2015. na stranici www.posi.hr), što je i upućeno ministarstvima zdravstva, unutarnjih poslova, te mora, prometa i infrastrukture kroz preporuke.

S obzirom da je u tijeku rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iz čijih odredbi proizlazi i pravo na znak pristupačnosti, dana 9. siječnja 2017. godine pravobraniteljica Anka Slonjšak održala je sastanak s državnim tajnicima Tomislavom Mihotićem iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Željkom Plazonićem iz Ministarstva zdravstva i suradnicom, te Darijom Hrebakom iz Ministarstva unutarnjih poslova i suradnicima.

Izvor: posi

 

Povezane vijesti