Hrvatski savez košarke u kolicima: Imamo potencijal za stvaranje najboljih mladih igrača u Europi

Predsjednik saveza košarke u kolicima Ivica Vujica preporučuje svim osobama s invaliditetom da se bave ovim sportom iz razloga što nudi brojne zdravstvene pogodnosti

 

Hrvatski savez košarke u kolicima (HSKUK) osnovan je 2007. godine i trenutno se sastoji od osam klubova iz Zagreba, Varaždina, Slavonskog Broda, Vodica, Zadra i Koprivnice.

Igranje košarke u kolicima razlikuje se od ostalih sportova po tome što se igra u potpunosti odvija u kolicima. To je jako težak i dinamičan sport, atraktivan i naravno ono što ga posebno ističe - kolektivan.

Predsjednik saveza košarke u kolicima Ivica Vujica preporučuje svim osobama s invaliditetom da se bave ovim sportom iz razloga što nudi brojne zdravstvene pogodnosti, dok se kroz treninge povećava i sposobnost u kolicima potrebna za svakodnevni život, upoznaje se puno novih prijatelja i puno se igra i putuje.

Najveći uspjeh košarke u kolicima u Hrvatskoj jest polufinale na Europskom prvenstvu divizije B, dok je na istom natjecanju ove godine naša selekcija ostvarila vrlo dobro 6. mjesto.

Ivica Vujica već je devet godina na funkciji predsjednika Saveza, koji se trenutno najviše bazira na zadacima osnivanja novih klubova i uključivanja što više mladih u sport košarke u kolicima:

“Svaki dan je drukčiji, ali cilj je uvijek isti - osnovati još klubova. Kada poraste broj članica Saveza proporcionalno će rasti i snaga naše reprezentacije, a tada bi ulazak u europsku A diviziju bio još bliži”, izjavio je Vujica.

U narednoj je godini pauza što se tiče nastupa hrvatske reprezentacije, ali klupska natjecanja kao što su NLB liga, državno prvenstvo i Hrvatski kup obogatiti će raspored košarke u kolicima za 2017.

“Trenutno gledajući imamo dobru budućnost košarke u kolicima. U Hrvatskoj imamo par mladih igrača koje namjeravamo kroz sustavni trening i veliki broj utakmica dovesti na razinu najboljih europskih igrača kako bismo bili što kompetentniji u najjačim utakmicama. Što se tiče samih Paraolimpijskih igara, mislim da nije realno očekivati skori plasman, ali kroz kontinuirani rad i tamo ćemo doći jednog dana. Važno je da se nastavi raditi s mladima, da se osnivaju novi klubovi i naša budućnost će nastaviti biti svjetla”, zaključio je Ivica Vujica.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti