Dobra vijest: Izgradnja nogometnih objekata u Dalmaciji bespovratnim sredstvima iz fondova EU

Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos pozvao Hrvatski nogometni savez i sve ostale hrvatske klubove da slijede Hajdukov primjer i započnu sličnu inicijativu gradnje nogometne infrastrukture u manjim mjestima

 

Nogometna infrastruktura u Dalmaciji u mjestima do 5.000 stanovnika moći će se graditi korištenjem  sredstava iz fondova Europske unije (EU) koja su namjenjena razvoju usluga u ruralnim sredinama, rečeno je u srijedu na prvoj informativnoj radionici održanoj u sjedištu nogometnog kluba Hajduka.

Hajduk je pokrenuo incijativu gradnje nogomentih objekata u manjim sredinama u Dalmaciji bespovratnim sredstvima iz fondova EU, a na prvoj informativnoj radionici okupilo se četrdesetak predstavnika sportskih klubova i jedinica lokalne samouprave iz četiri županije: splitsko-dalmatinske, dubrovačko-neretvanske, šibensko-kninske i zadarske. Rečeno je da se za gradnju nogometne, ali i druge sportske infrastrukture, mogu koristiti sredstva iz Fondova EU-a  kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

"U sklopu tog Programa su  i mjere  za razvoj temeljnih usluga sela i ruralnih sredina za koje je u ovom sedmogodišnjem razdoblju (2014.-2020.) na raspolaganju  226 milijuna eura. U te mjere, koje su namijenjene širokom krugu korisnika,  može se uključiti i izgradnja sportskih zgrada i infrastrukture," rekao Saša Bukovac iz  tvrtke "Tim4pin" koja se bavi i savjetodavnim aktivnostima u vezi fondova EU i koja je partner inicijative nogometnog kluba Hajduka da se u manjim sredinama u Dalmaciji gradi nogometna infrastruktura nepovratnim sredstvima iz fondova EU-a.

Predstavljajući mjere koje omogućavaju i korištenje fondova  Europske unije za gradnju sportske infrastrukture, Bukovac je istaknuo kako se na natječaj za takva sredstva mogu prijaviti sportski kolektivi ili udruge koje se bave sportskom djelatnošću.

"Ovim mjerama, u sklopu kojih je i mogućnost korištenja fondova EU-a za sportsku infrastrukturu u manjim sredinama,  potaknut će se razvoj ruralnih sredina te zaustaviti njihova depopulacija," objasnio je Bukovac.

Financijski direktor nogometnog kluba Hajduk Milan Prgomet pozvao je  sve zainteresirane  u Dalmaciji da se uključe u ovaj projekt koji nudi mogućnost razvoju sportske  infrastrukture bez koje, kako je rekao,  nema uspjeha u sportu.

"Hajduk se odlučio biti inicijatorom izgradnje nogometne infrastrukture u manjim sredinama u Dalmaciji iz fondova EU-a jer na taj način želim pomoći lokalnim sredinama i omogućiti mladima u tim sredinama bolje uvjete za bavljenje sportom," kazao je Prgomet.

Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos istaknuo je kako vjeruje u uspjeh ove inicijative

"Ako kao rezultat ove inicijative u Dalmaciji izgradimo,  jedan, tri ili pet nogometnih igrališta , bit ćemo zadovoljni,"  poručio je Kos i pozvao Hrvatski nogometni savez (HNS)  i sve ostale hrvatske klubove da slijede Hajdukov primjer i započnu sličnu inicijativu gradnje nogometne infrastrukture u manjim mjestima kako bismo "zajedno popravili trenutno stanje i riješili jedan od gorućih problema u hrvatskom nogometu."

Hina