Humanitarnom utrkom Terry Fox Run prikupljeno više od 200.000 kuna za istraživanje raka

Dio donacije bit će usmjeren na projekt znanstvenice Mariastefanie Antice, koja istražuje vrstu raka imunosnih stanica i promjene molekula i signala koji utječu na razvoj limfocita

 

Organizatori 17. hrvatske humanitarne akcije "Terry Fox Run" izvijestili su da je do Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, prikupljeno više od 200.000 kuna koje će biti donirane Institutu Ruđer Bošković za nastavak istraživanja raka i nadogradnju kapitalne opreme.

Na zagrebačkom Jarunu lani je trčanjem, rolanjem, hodanjem, vožnjom bicikla ili kupnjom majica akciju podržalo više od 7000 građana, a u proteklih 17 godina više od 80.000 sudionika diljem Hrvatske, stoji u priopćenju organizatora.

Novac doniran Institutu Ruđer Bošković uložit će se u nastavak istraživanja identificiranja novih biomarkera raka dojke i nadogradnju kapitalne opreme nužne za razvoj znanja u području imunologije.

Dio donacije bit će usmjeren na projekt znanstvenice Mariastefanie Antice, koja istražuje vrstu raka imunosnih stanica i promjene molekula i signala koji utječu na razvoj limfocita.

Rak je jedan od glavnih uzroka smrti u razvijenim zemljama, a očekuje se da će postati glavni uzrok smrti u svijetu. Unatoč istraživanjima i ogromnim uloženim sredstvima, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući.

Kako standardna kemoterapija i novi ciljani lijekovi nisu izliječili najveći dio populacije oboljele od raka, sintetiziraju se i testiraju novi spojevi s protutumorskim djelovanjem. Zloćudni tumor kosti osteosarkom, zbog kojeg je umro kanadski trkač Terry Fox, u današnje je vrijeme izlječiv u preko 80 posto slučajeva, pa su važnost ulaganja u istraživanje i doprinos akcija "Terry Fox Run" više nego vidljivi, kaže se u priopćenju.

Hina