Moja priča: Davor Komar

Komar dugi niz godina vodi i kreira znatan dio aktivnosti i događanja vezano za osobe s invaliditetom s područja Istarske županije i šire, tako da ne čudi da je dobitnik brojnih zahvalnica, povelja i plaketa

 

"Najveće poteškoće mojeg Kluba 'Istrijana' vezane su uz to što je boćanje za osobe s invaliditetom financijski skup sport. Od treninga, priprema, putovanja i samih odlazaka na natjecanja. Svaki naš sportaš radi težine svoje invalidnosti ima i obaveznu svoju pratnju na svim navedenim događanjima, što dodatno poskupljuje sve aktivnosti sportaša, odnosno Kluba“, rekao je Davor Komar (46) iz Pule, hrvatski reprezentativac i 13-erostruki državni prvak u boćanju za osobe s invaliditetom.

Komar je na mjestu predsjednika Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' od 2015. godine, a prije toga je bio dugi niz godina tajnik Kluba, Na mjestu predsjednika Sportske zajednice udruga osoba s invaliditetom Istarske županije - SZUOSIIŽ-a nalazi se od prosinca 2016. godine, kada je ista i osnovana.

Boćanjem za osobe s invaliditetom bavi se od 2009. godine.

BKOSIŽ 'Istrijana' je najtrofejniji boćarski klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, s osvojenih 109 pehara/medalja, i to na prvom, drugom i trećem mjestu, na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od 2006. godine do 31. prosinca 2016., odnosno s 27 osvojenih pehara/medalja samo u 2016. godini na navedenim natjecanjima.

U 10-godišnjem razdoblju, od 2006. do kraja 2016., članovi Kluba 'Istrijana' osvojili su zavidne rezultate:

- na hrvatskim prvenstvima osvojili su 31 zlatnu, 31 srebrnu i 27 brončanih medalja, odnosno pehara;

- na međunarodnim prvenstvima osvojili su četiri zlatne, sedam srebrnih i devet brončanih medalja, odnosno pehara, s time da su u kategoriji BC4 pojedinačno osvojili tri puta četvrto mjesto, u BC5 ekipno jedanput četvrto mjesto, u BC5 pojedinačno jedanput četvrto mjesto, u BC4 i BC5 pojedinačno po jedanput peto mjesto, u BC4 pojedinačno jedanput šesto mjesto, u BC4 i BC3 pojedinačno po dva puta sedmo mjesto, u BC5 ekipno jedanput sedmo mjesto, u BC4 pojedinačno jedanput deseto i jedanput 14. mjesto.

- na europskim prvenstvima osvojili su deveto mjesto u paru u kategoriji BC3, deseto mjesto u BC4 pojedinačno, 21. mjesto u BC4 pojedinačno, 22. mjesto u BC3 pojedinačno;

- na svjetskim prvenstvima 12. mjesto u paru BC3 kategorije te 33. mjesto u BC3 pojedinačno.

Godina 2016. bila je posebno plodna, ne samo za Komara, već i za cijeli Klub. Na prošlogodišnjem međunarodnom Otvorenom prvenstvu Poljske, u Konopiski, održanom u svibnju u pojedinačnoj kategoriji, Komar se okitio zlatom u BC4 kategoriji. Uz njega dvoje članova Kluba osvojilo je srebro, jedan broncu, a dvoje su zauzeli četvrto mjesto i jedan sedmo.

Na ekipnom Otvorenom prvenstvu Hrvatske za parove i ekipe u svibnju 2016. u Zagrebu, Komar je s Melisom Osmanović osvojio treće mjesto, odnosno broncu, u paru BC4 kategorije. Prijelazni Ekipni pehar Klub 'Istrijana' je podijelio s još pet hrvatskih klubova, iz razloga što je svih šest klubova na kraju prvenstva imalo podjednako po tri boda.

Na prošlogodišnjem Memorijalnom turniru državnog nivoa 'Bljesak' za ekipe, održanom u svibnju 2016. u Slavonskom Brodu, Klub 'Istrijana' osvojio je srebro u BC5 kategoriji, u tročlanoj ekipi, a na Državnom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom za ekipe u listopadu u Poreču prvo i peto mjesto.

U lipnju 2016. na Međunarodnom kupu pojedinačno u Slovačkoj – Lipovsky Jan, Komar je osvojio brončanu medalju u BC4 kategoriji. U rujnu iste godine na Međunarodnom prvenstvu za tročlane ekipe u Slovačkoj – Roznava, Komar je zajedno s Melisom Osmanović i Emirom Jahovićem osvojio zlato, a u listopadu u poljskom Poznanu na Međunarodnom prvenstvu za parove i pojedinačno, u sklopu Hrvatske boćarske reprezentacije, Komar je osvojio treće mjesto pojedinačno, kao i u paru s Melisom Osmanović.

U Požegi u listopadu 2016. u KUP-u Hrvatske u pojedinačnoj kategoriji, Komar se okitio zlatom, dvoje članova 'Istrijane' sa srebrom, jedna članica broncom, a dvije su osvojile šesto mjesto. Prijelazni pehar KUP-a Hrvatske Klub 'Istrijana' podijelio je s riječkim boćarskim Klubom 'Pulac', radi izjednačenog ukupnog broja bodova. U četiri odigrana kola u Požegi, Đakovu, Rijeci i Puli na Prvenstvu Hrvatske 2016., pojedinačno, Komar je kategoriji BC4 osvojio zlato. Prosinac 2016. godine donio mu je također dva zlata u kategoriji BC4, i to na Memorijalnom turniru 'Marijan Dobrinčić' državnog nivoa u Velikoj Gorici, kao i na Mešunarodnom turniru pojedinačno u Poljskoj, Konopiska.

U sklopu Kluba 'Istrijana' s 28 službenih članova, koji u najvećem dijelu boluju od mišićne distrofije ili cerebralne paralize, treninzi se održavaju tri do pet puta tjedno po tri sata dnevno, ovisno o vrsti natjecanja koja prethode.

Na pitanje nailaze li na plodnu suradnju s nadležnim institucijama - što na lokalnoj, što na državnoj razini, Komar je rekao da na obje razine imaju vrlo dobru suradnju sa svim institucijama: "Proizvodimo vrhunske sportske rezultate koje su prepoznali mnogi oko nas, pa tako i institucije.“

Komar i Melisa Osmanović su jedini igrači unutar Kluba koji su članovi hrvatske boćarske reprezentacije i trenutno najizgledniji kandidati za Tokio 2020. godine.

Komar je rođen u Puli, a još kao dijete obolio je od mišićne distrofije. Srednju upravnu školu završio je u Ljubljani 1988. godine. Od 21. godine vezan je uz invalidska kolica i prima invalidsku mirovinu. Otac je dvoje djece. Vezano za radno iskustvo, radio je kao trgovac u Hrvatskoj lutriji, zatim kao računalni operater u Upravi Hrvatskih šuma te kao dugogodišnji voditelj vlastitog obiteljskog gospodarstva.

 

Dobitnik je brojnih plaketa i priznanja, pa tako srebrne Plakete Grada Buzeta za izuzetne rezultate i doprinos u humanitarnom radu na području Buzeštine, srebrne Plakete Saveza društava distrofičara Hrvatske povodom 40-godišnjice rada Saveza, Plaketa Udruge slijepih Istarske županije u znak zahvalnosti za doprinos u radu i uspjehu udruge povodom 60. i 65. godišnjice postojanja udruge - 2011. i 2016. godine, Posebnog priznanja gradonačelnika Pule 2011. godine za humanitaran rad i osobit doprinos unapređivanja kvalitete života osoba s invaliditetom, Priznanja SOIH-a za suradnju u ostvarivanju strateških ciljeva u izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, posebnog priznanja 'Zeleni Karton' Hrvatskog pokreta za prava pacijenata, Povelje Općine Svetvinčenat za promociju sportske i arhitektonski pristupačne turističke destinacije Općine Svetvinčenat, Povelje kao aktivan član Društva distrofičara Istre od 1985. godine, kao i Zahvalnice Istarskih domova zdravlja za izvanrednu suradnju s Djelatnosti za palijativnu skrb 2016. godine.

Komar je i počasni član i dobitnik Zahvale Kulturno-umjetničkog društva Danica Hrvatska iz Pule, kao i službeni 'Kum' dioničkog društva Puljanka iz Pule.

Uz sve navedeno, od 1997. godine dopredsjednik je Društva distrofičara Istre, a potom je od 2004. do 2015. postao predsjednik navedenog Društva, kao volonter. Nadalje je preuzeo titulu tajnika i člana Predsjedništva.

Od 2014. godine ušao je u četvrti uzastopni mandat dopredsjednika Republičkoga saveza Društava distrofičara Hrvatske, gdje je i član Predsjedništva i kao delegat.

Dugogodišnji je dopredsjednik, član Upravnoga odbora i delegat u Savezu udruga osoba s invaliditetom Istarske županije. Član je Skupštine i Nadzornog odbora Zadruge osoba s invaliditetom Istarske županije. Inicijator je i jedan od osnivača 'SOS Mreže Istre', krovne organizacije osam Udruga SOS telefona iz Istarske županije. Također, inicijator je i član Upravnog vijeća i jedan od osnivača IFUOSI-a, Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom, krovne organizacije sedam županijskih udruga osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji od lipnja 2012. do lipnja 2013. godine, gdje je predsjednikom izabran jednoglasnom odlukom svih osam županijskih udruga osoba s invaliditetom od 18. listopada 2016. godine.

Nositelj je i jedinstvene titule - voditelj je i osnivač prve muške klape osoba s invaliditetom na svijetu pod nazivom 'Istrijanske Ose'.

Voditelj je projekata Gradske udruge umirovljenika Grada Pazina, čiji je ujedno i aktivan član. Bio je član koordinacije sportskih udruga i saveza za izgradnju pulskog bazena 2014.-2016., a tijekom godina iskazao se kao voditelj i organizator mnogobrojnih projekata za osobe s invaliditetom, poput: Medulin 1999-2003, Zajedno do pristupačnosti, Osobne asistencije za najteže oboljele članove Društva distrofičara Istre 2006-2012, Starimo zajedno, starimo sigurni – projekt za starije osobe, Informatičko-tehnološki centar Pula, Mamografija i ginekološki pregledi za žene s invaliditetom s područja Istarske županije 2009., 2011., 2013. i 2015. godine, Vodič za osobe s invaliditetom kroz Istarsku županiju i Klub mladih distrofičara Istre. Voditelj je i organizator tri europska projekta za osobe s invaliditetom s mnogobrojnim partnerima diljem Hrvatske.

 

Vezano za zdravstvo, bio je voditelj i organizator od prvog do desetog zdravstvenog simpozija distrofičara Istre, čije je predavače zdravstvenog dijela simpozija i sve stručne slušače simpozija najvećim dijelom bodovalo šest Hrvatskih komora.

Inicijator je, organizator i voditelj prvog trogodišnjeg Programa za osobe s invaliditetom u Istarskoj županiji 'Integracija distrofičara Istre', kao i dva trogodišnja Programa osobne asistencije za najteže oboljele članove Društva distrofičara Istre 2012-2015 i 2016-2018.

Uz sve titule, bio je preuzeo i mjesto voditelja projekta Udruge umirovljenika Grada Pazina za uređenje centra sela Jopi u Općini Sveti Petar u Šumi, pod nazivom 'Centar svita'.

Organizator je mnogobrojnih donacija za razne ustanove, udruge i pojedince iz Hrvatske i Europe. Tako je u razdoblju od 2009. do 2015. godine organizirao 850 donacija u vrijednosti većoj od dva milijuna kuna.

Uz brojne aktivnosti, okušao se i kao član komisije za izbor Miss Hrvatske s invaliditetom 2010. godine u Vukovaru.

Predstavnik je, odnosno voditelj Saveza udruga osoba s invaliditetom Istarske županije za uređenje plaža za osobe s invaliditetom na području Istarske županije, kao i član Operativnog tijela Istarskog župana za rješavanje problematike dozvola za pristup osoba s invaliditetom na plažu Bolnice Rovinj i korištenje iste.

Trenutno je još uvijek na poziciji županijskog vijećnika Skupštine Istarske županije u sazivu 2013-2017, predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Skupštine Istarske županije 2013-2017, potpredsjednik i član Komisije za priznanja Skupštine Istarske županije 2013-2017, kao i član Odbora za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo Skupštine Istarske županije 2013-2017.

Autor je i urednik mnogobrojnih letaka i brošura, osam godišnjih glasila Društva distrofičara Istre 'Istarski Gen', kao i knjige 'Vraćaj se nisi odgovarao kemiju!' i knjige o deset godina rada i aktivnosti Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana'. Polaznik je triju europskih kampova za mlade distrofičare u organizaciji Europskog saveza distrofičara – EAMDA i član Skupštine EAMDA-e. Također, organizator je, polaznik i predavač mnogobrojnih edukacijskih seminara – tečajeva i okruglih stolova na županijskom, republičkom i europskom nivou, pa tako primjerice u Turskoj, Italiji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Veliki doprinos dao je od 2006. godine kao voditelj i odgovorna osoba za vođenje projekata i programa usmjerenih prvenstveno osobama s invaliditetom, djeci s poteškoćama u razvoju i starijim osobama u ukupnoj vrijednosti većoj od 13 milijuna kuna.

U smislu sportskih priznanja, dobitnik je Plaketa najboljeg sportaša s invaliditetom Grada Pule za 2012., 2013., 2014. i 2015. godine. Iz srednjoškolskih dana pamti osvojeno prvo mjesto u strijeljanju zračnom puškom srednjih škola Slovenije 1987. te drugo mjesto 1988. godine.

Iz svega navedenog, vidljivo je da Komar dugi niz godina pomaže, vodi i kreira poveći dio aktivnosti i događanja vezano za osobe s invaliditetom s područja Istarske županije i šire, tako da ne čudi da je dobitnik brojnih zahvalnica, povelja i plaketa.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti