Stolni tenis: Otvoreno prvenstvo Grada Zagreba za osobe s invaliditetom

"Još imamo nekih pojačanja i aduta, tako da mislim da ćemo i ove godine obraniti deseti put zaredom titulu najboljih u državi", rekla je Jadranka Blagus, predsjednica STKI URIHO

 

Otvoreno prvenstvo Grada Zagreba u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom održano je u subotu, 11. ožujka, u prostorijama organizatora Zagrebačkog športskog saveza za osobe s invaliditetom, u Dvorani 'Dragutin Šurbek'.

Prvenstvo je već tradicionalno pripremno natjecanje za Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, a koje će ove godine biti u Splitu od 7. do 9. travnja.

Sudionici turnira bili su raspoređeni u šest kategorija: kolica, muški stojeći, žene, juniorke, kategorija 11 – muški i kategorija 11 - žene.

Sudili su suci delegirani od sudačke organizacije HSTS-a, i to Mladenka Sesnik, Mladen Horvat, Irena Purket, Marijan Bradvić i Josip Brlek.

Organizator je osigurao nagrade za prva tri mjesta za svaku kategoriju.

U kategoriji kolica pobjedu je odnijela Anđela Mužinić iz kluba 'Nec' Split, naša uspješna paraolimpijka koja je osvojila medalju u Riju u rujnu 2016. na Paraolimpijskim igrama. Karlo Kopčić iz STKI URIHO Zagreb osvojio je drugo mjesto, a Damir Vuković iz Doma Vinkovci treće.

 

“Moram reći da nedostaje malo jačih treninga i mečeva. Ali sretna sam da sam pobijedila na ovom Otvorenom prvenstvu Grada Zagreba", rekla je Mužinić, koja se osvrnula i na nedavni nastup u talijanskom Lignanu zbog povijesnog trenutka za Hrvatsku radi osvojenih nekoliko medalja.

"To je bio prvi turnir nakon Rija, turnir koji je uvijek najteže igrati jer ste u međuvremenu bez mečeva. Bilo je zaista svima teško. Bila sam prvi nositelj - pobijedila i Helenu Dretar Karić u finalu te Talijanku Michelu Brunelli koja me u Riju pobijedila u grupi. Znači da smo dobro radili nakon Rija, što se vidi po rezultatu. Prvih par mečeva sam malo lošije igrala što je normalno, na kraju je bilo sve bolje i bolje. Kao Hrvatska reprezentacija zaista smo svi dobro odigrali. Malo sam se iznenadila: Špalj je bio treći, nije se bio plasirao u Riju, a radio je na treninzima što se i vidi. Helena je odigrala fenomenalna dva meča s Talijankom, Sandra prva – što je skroz logično, a naši muškarci 'šestice' - stvarno neopisivo koliko ih je bilo lijepo za gledati! Nadalje nam slijede pripreme u Srbiji, Državno prvenstvo u Splitu, pa pripreme u Zagrebu, zatim Svjetsko ekipno u Bratislavi i na kraju sezone je u rujnu Europsko prvenstvo“, kazala je Mužinić.

U kategoriji žene prva tri mjesta osvojile su članice kluba 'Sidra' Zagreb: prvo mjesto osvojila je Vukosava Jurčić, drugo Snježana Vidović Medaković, a treće Gordana Tadić.

U kategoriji stojeći muški pobijedio je Marko Vračan iz kluba 'Tis' Zagreb, drugi je bio Tomislav Blažević iz URIHO-a, a treće mjesto zauzeo je Florijan Kozić iz kluba 'Sokol' Bjelovar.

 

"Član sam kluba 'Tis' u Zagrebu, gdje na lokaciji u Savskoj treniram individualno već oko dva mjeseca, s glavnim trenerom, tri do četiri puta tjedno. Igram u kategoriji 6 do 10 stojeći. Iskreno, očekivao sam ovu pobjedu. Sad se nalazim u finalu i mislim da ću imati prvi pravi meč do sada. Slijedi turnir u Velikoj Gorici, koja po meni ima najbolje organizirano natjecanje prije Državnog prvenstva u stolnom tenisu“, rekao je Marko Vračan, koji je iz Uspona u Velikoj Gorici otišao još u ljetu prošle godine.

U kategoriji juniorke zlato je osvojila Klaudija Strahija, druga Đurđica Mrkonja, a treća Valentina Sebastijan, sve tri iz URIHO-a Zagreb.

U kategoriji 11 - muški, za osobe s intelektualnim teškoćama, pobjedu su odnijeli Filip Klafurić – 'Tis' Zagreb, Martin Pendel – 'URIHO' Zagreb i Saša Halmi – 'Sokol' Bjelovar, a kod žena sve tri pobjednice su iz kluba 'URIHO' Zagreb: Josipa Debanić, Klaudija Strahija i Valentina Orečić.

Medalje je pobjednicima podijelila Jadranka Blagus, predsjednica STKI URIHO te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom.

"Ponajprije, zadovoljna sam s brojem igrača koji su se prijavili na naš turnir. Od svih igrača, i to iz Samobora i Svete Nedelje, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina, Bjelovara te klubova iz Zagreba, najviše ih ima iz 'URIHO'-a Zagreb, oko 30-ak. Zastupljeni smo u svim kategorijama. Ovo je jedan od pripremnih turnira za Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u Splitu u travnju, nakon onoga u Velikoj Gorici 25. ožujka. Zaista sam zadovoljna s većinom igrača iz URIHO-a, jer su se svojom igrom i zalaganjem plasirali na Državno prvenstvo“, rekla je Blagus.

"Još imamo nekih pojačanja, tako da mislim da ćemo i ove godine obraniti deseti put zaredom titulu najboljih u državi. Imamo iznenađenja u par kategorija, ali sve će se to vidjeti u Splitu. Po prvi puta ove godine povest ćemo osam juniora – mladih do 23 godine u muškoj i ženskoj konkurenciji, što mislim da nema nijedan klub, osim možda '11'-ica iz Bjelovara. Žao mi je što trenerica Hrvatske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin nije bila prisutna na ovom Prvenstvu, da poprati ove rezultate, jer ono što svaki puta kažem - možda bi više Urihovaca bilo u reprezentaciji. Moram prenijeti pozdrave od naše Helene Dretar Karić, koja nije mogla sudjelovati zbog prehlade“, nadodala je Blagus.

Na pitanje kako je zadovoljna svojim nastupom na ovom turniru, odgovorila je: "Nisam zadovoljna svojom igrom, ali opet moram biti jer nisam dugo trenirala. Zato se i vidi da mi je ruka 'drvena', da nemam osjećaja za lopticu. Kroz jedno vrijeme sam bila ozlijeđena radi koljena, tako da mi je ovo nakon dugo vremena prvi turnir. Mislim da ću ipak biti spremna za ovogodišnje Državno prvenstvo. Na kraju bih se zahvalila našem ravnatelju Ustanove URIHO Josipu Držaiću na razumijevanju i podršci, kao i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i cijelom Gradskom uredu što nas prate.“

 

Veliki obol Otvorenom prvenstvu Grada Zagreba dale su i naše paraolimpijke Sandra Paović, koja je svojim prisustvom davala podršku ne samo svojem suprugu Danielu Lazovu, već i svim natjecateljima, te Mirjana Lučić iz Velike Gorice, kao i Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, koji je pozorno pratio sportske mečeve.

"Od naših igrača nastupili su Igor Pejak, Antonio Lovrić i Marija Martinović. I s ovim dijelom godine ja sam izuzetno zadovoljna s njihovim prikazanim igrama. Imamo još mjesec dana do Državnog prvenstva i sigurno da ćemo još neke detalje utrenirat, pretrenirat. Kod nas u Velikoj Gorici bit će turnir 25. ožujka, gdje će biti još jedan test da vidimo što možemo i što ne možemo. Ali moram reći da sam čak i iznenađena igrama svojih igrača, pogotovo Igora Pejaka u kategoriji sedam, ali i Antonia Lovrića u kategoriji 11, koji je svakim danom sve bolji. Marija je odigrala ono što je trebala odigrati, ona je u trojci, što je jako teško jer je među curama koje su svjetska klasa. Vidi se taj trud koji ulaže i zaista sam zadovoljna“, rekla je Mirjana Lučić.

Za kraj, nakon više od pet sati igranja, organizatorica Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, očitovala se u vezi Otvorenog prvenstva Grada Zagreba: “Ove godine sudjelovalo je više od 70-ak natjecatelja, što je zaista veliki broj. Drago mi je da su se odazvali u tako velikom broju. Što se tiče rezultata naših igrača, jako sam zadovoljna. Karlo Kopčić je opravdao ono što sam očekivala, bio je drugi, u finalu. Ovi drugi su standardno dobro odigrali."

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti