Kao osoba s invaliditetom više uživam u društvu knjiga nego s ljudima koji samo kukaju i tračaju

PITANJE: S. R. (28) Roditelji su mi dok sam bio mali i vrijeme provodio po bolnicama i na rehabilitaciji usadili ljubav prema knjigama.


 

Čitanje mi je uvijek bio način na koji sam lakše ponosio svoje zdravstvene teškoće i invaliditet, ali sada me brine činjenica da veoma brzo nakon što uzmem knjigu u ruke zaspim. Ponekad mi to čini i dobro, jer zbog bolova sam patio od nesanice. Malobrojni prijatelji kažu da ostavim knjige i počnem izlaziti, pa vas pitam ima li to smisla? Naime, ja i dalje više uživam sam s knjigom nego s ljudima koji neprestano prepričavaju vlastite i tuđe probleme.

ODGOVOR: Ljubav prema čitanju koja vam je usađena u djetinjstvu i s odrastanjem vam je ostala način bijega u drugi svijet. Problem koji opisujete je rješiv. Naime, istina je da nas čitanje može odvesti u san i tako postaje zdrav način borbe protiv nesanice. Kada čitamo spava nam se, jer čitanje uključuje iste elemente kao i proces hipnoze. Prilikom čitanja oči se ritmično kreću, tijelo je opušteno, a pažnja je usmjerena na jednu stvar - čitanje.  U tom stanju tijelo postaje pasivno, a budnost se smanjuje.

Naravno, ako ne čitamo štivo koje potiče na razmišljanje. Ako doista želite čitati knjigu, a spava vam se tada pokušajte čitati na tabletu. Vjerojatno više volite knjige s koricama, no e-knjige osim što razbuđuju su najčešće i besplatne. Slušajte muziku i držite bradu gore za vrijeme čitanja. Čitanje kvalitetnih knjiga poboljšava sposobnost empatije i komunikaciju s drugim ljudima. Razumijevanje kompleksnih književnih svjetova priprema čitatelje na bolje razumijevanje svijeta oko sebe, ustvrdili su i znanstvenici. Čitanje je intiman čin, čin izoliranja od svijeta, ali, kako kaže talijanski pisac Alessandro Baricco, i "najprofinjenije moguće povlačenje". Statistike dokazuju da je čitanje ugrožena vještina, što pokazuje i prošlogodišnje istraživanje podatkom da 40 posto hrvatskih građana mjesečno pročita samo jednu knjigu. Nečitanje knjiga znači i polupismeno društvo, sa slabom podlogom za razvoj.

In Portal