Senada Halilčević: Svakodnevna iskustva nasilja i zlostavljanja kojima su izložene osobe s intelektualnim teškoćama

Dvodnevni skup u Zagrebu otvorile su predsjednica Izvršnog odbora Equineta Evelyn Collins i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, kao domaćin

Senada Halilčević

Dvodnevni skup, održan u Zagrebu, okupio je 40 predstavnika tijela za jednakost iz 22 europske zemlje. Održan je i sastanak članica Equineta koje se u svom radu ili specijaliziraju za prava osoba s invaliditetom - kao što su Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Hrvatske i Komisija za prava osoba s invaliditetom s Malte - tijela koja u svom radu stavljaju poseban naglasak na prava osoba s invaliditetom kroz uspostavu posebnih odjela (Belgija) ili timova koji uz ostale osnove rade i na pitanjima osoba s invaliditetom (Nizozemska, Velika Britanija, Latvija).

Skup su otvorile predsjednica Izvršnog odbora Equineta Evelyn Collins i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, kao domaćin. Senada Halilčević, potpredsjednica organizacije Inkluzija Europa i Europske platforme samozastupnika EPSA ,u uvodnom je izlaganju istaknula glavne izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom u kršenju prava na poslovnu sposobnost, život u zajednici, obrazovanje, rad i zapošljavanje, a posebno je istaknula gotovo svakodnevna iskustva nasilja i zlostavljanja kojima su izložene osobe s intelektualnim teškoćama.

Oliver Lewis, izvršni direktor Centra za osobe s mentalnim invaliditetom MDAC i profesor na Sveučilištu Leeds, govorio je o tome kako koristiti UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom u pružanju pravne pomoći osobama s intelektualnim teškoćama i korištenju strateškog parničenja.

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie održala je izlaganje o doprinosu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u zagovaranju za reformu skrbništva i uvođenju odlučivanja uz podršku, kao i ostvarivanju biračkog prava.

Marta Stickings iz Agencije za temeljna prava EU-a (FRA) govorila je o projektima Agencije o pravima osoba s invaliditetom među kojima je izrada indikatora za praćenje provedbe čl. 19 KPOSI.

Drugi dan seminara predsjednica organizacije Inkluzija Europa Maureen Piggot govorila je o položaju žena s invaliditetom, posebice zaštiti od nasilja, osiguranju seksualnih, reproduktivnih i roditeljskih prava. Biljana Janjić iz organizacije Disability Rights International govorila je o pristupu obrazovanju djece s intelektualnim teškoćama.

Izvor: Posi

 

Povezane vijesti