Dobra vijest: Nike dizajnirao tenisice za što lakše obuvanje, pogodne i za sportaše s invaliditetom

Poznati proizvođač sportske opreme predtavio je FlyEase nakon što im se javio tinejdžer s cerebralnom paralizom koji je tražio tenisicu koju može obuti samostalno

 

Poznati proizvođač sportske opreme najavio je ovaj tjedan da će uvesti novu verziju FlyEase linije, kolekcije tenisica koje su posebno dizajnirane za što lakše obuvanje.

Nike je predtavio FlyEase još 2015. godine, nakon što im se javio tinejdžer s cerebralnom paralizom koji je tražio cipelu koju može obuti samostalno. Originalni FlyEase dizajn oslanjao se na posebni zatvarač i veći otvor kako bi stopalo lakše kliznulo u cipelu i van.

"Jedna od ključnih spoznaja koju smo imali proizvodeći pristupačnu obuću je važnost jednostavnog ulaska i izlaska iz cipele, a ne samo pojednostavljen sustav pričvršćivanja", rekao je Tobie Hatfield, viši direktor sportskih inovacija u Nikeu. "Uklanjanje kompliciranih pokreta ruku pri vezanju cipela je važno, ali ako sportaš ne može staviti nogu u cipelu, vezanje postaje nebitna stvar.”

Nova verzija – nazvana LeBron Soldier 10 FlyEase – otvara se od pete do sredine stopala, te koristi ravniji zatvarač i čičak traku kako bi se cipela pričvrstila oko stopala.

"Izgleda kao tradicionalni Soldier 10, ali s mnogo velikodušnijim otvorom za stopala", kaže Hatfield za Disability Scoop. "Od svih cipela koje smo ikada napravili, ova je vjerojatno najlakša za obuti."

Damir Fatušić