Zlatni korijen: Drevna biljka za moderne boljke

U narodnoj medicini koristi se protiv tuberkuloze, teškog zamora, za popravak raspoloženja, osvježenje i jačanje organizma, smanjenje depresije te za poboljšanje mentalnih i fizičkih sposobnosti (sposobnost učenja i pamćenja), preporuča se kod problema dijabetesa, srčanih bolesnika, u stabilizaciji funkcija štitne žlijezde te kod problema neplodnosti u oba spola

Najvažnije aktivne komponente u biljci Rhodiola rosea su rosavin i salidrozid koji svojim djelovanjem doprinose proizvodnji serotonina i dopamina te na taj način pozitivno djeluju kod problema aritmije, smanjenja osjećaja boli, pomažu kod depresije, reguliraju krvni tlak te povećavaju tjelesnu izdržljivost i ubrzavaju oporavak cjelokupnog organizma.

Duga povijest iscjeljenja

Zlatni korijen je biljka koja prirodno raste u Sibiru, Skandinaviji, Gruziji, na Kavkazu, a u medicinske svrhe koristi se njezin korijen. Ruski naučnici su identificirali oko 200 podvrsta ove biljke. Poznavali su je liječnici iz Kine i Mongolije, gdje su kineski carevi slali ekspedicije u planine kako bi našli Rhodiolu za potrebe kraljevske palače, a povijest korištenja u medicinske svrhe duža je od dvije tisuće godina. Koristi se u  tradicionalnoj kineskoj medicini, u Rusiji i Skandinaviji već stoljećima pomaže stanovništvu nositi se s hladnom sibirskom klimom i stresnim životom. 
Pilot studija na ljudima je pokazala da zlatni korijen poboljšava fizičku i mentalnu učinkovitost te može smanjiti umor. Neke studije pokazale su da ima antidepresivan učinak, ali to nije odobreno od strane Food and Drug Administration (FDA).

Ne preporuča se trudnicama, dojiljama, oboljelima od bipolarna poremećaja te pacijentima koji piju antidepresive

Kasnih 1980-ih godina značajno je porasla potražnja za preparatima Rhodiolu Rosee te došlo do pretjeranog prikupljanja divljeg biljnog materijala, čime je kvaliteta i efektivnost preparata počela opadati. Znanstvena istraživanja dokazala su da se pri izradi preparata koristile druge vrste roda Rhodiola (koje također sadrže salidrozide) i tako imitira preparat Rhodiol Rosee.

Oprezno s doziranjem

U narodnoj medicini koristi se protiv tuberkuloze, teškog zamora, za popravak raspoloženja, osvježenje i jačanje organizma, smanjenje depresije te za poboljšanje mentalnih i fizičkih sposobnosti (sposobnost učenja i pamćenja), preporuča se kod problema dijabetesa, srčanih bolesnika, u stabilizaciji funkcija štitne žlijezde te kod problema neplodnosti u oba spola.
Ekstrakt Rhodolia rosee ima sposobnost aktivacije lipaze, što rezultira smanjenem masnih naslaga. Sastojak ove biljke, rosavin u kombinaciji s redovitom tjelovježbom pojačano djeluje u uklanjanju masnih naslaga.
Mogu se javiti neželjene nuspojave izazvane predoziranjem koje može izazvati nesanicu, glavobolju, lupanje srca i razdražljivost. Ne smiju je konzumirati osobe sa izraženim simptomima mentalnih bolesti, povišenog krvnog tlaka i ateroskleroze. Ne preporuča se trudnicama, dojiljama, oboljelima od bipolarna poremećaja te pacijentima koji piju antidepresive.

Piše: Božica Ravlić