Državno prvenstvo u Splitu: Urihovci desetorostruki prvaci u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom

"STKI URIHO prvo je mjesto osvojio sa 146 bodova, dok je drugi Samobor sa 75 bodova. Čestitke svima, ali mi smo drugi svijet za ostale", rekla je Jadranka Blagus, predsjednica Urihovih stolnotenisača

 

U organizaciji Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom (HSTSI) i Hrvatskog paraolimpijskog odbora te STK Nec, održano je 23. po redu Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom od 7. do 9. travnja 2017. u Splitu.

STKI URIHO Zagreb uspio je po deseti puta uzastopno obraniti titulu najboljih, iako nije bio u najjačem sastavu. Naime, paraolimpijka Helena Dretar Karić se ozlijedila, tako da nije mogla sudjelovati. Sretan put, povratak uz osvajanje mnogo medalja, kao i obranu naslova državnog prvaka, zaželjeli su im neposredno prije samog polaska pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Ivica Lovrić te ravnatelj ustanove URIHO Josip Držaić.

Ivica Lovrić, Jadranka Blagus, Ivana Knežević Šambić, Josip Držaić i Mirela Šikoronja Ivančin

“Stolni tenis nam je u krvi i opet ćemo biti prvi”, poručila je u stihu prije polaska Jadranka Blagus, predsjednica STKI URIHO te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, a na natjecanju zaista sa svojom ekipom i zaživjela.

Pravo nastupa regulirano je Pravilnikom o uvjetima priređivanja, organizacije i nastupa na Državnim natjecanjima HSTSI-a, s time da gluhe i nagluhe osobe nisu mogu nastupiti ukoliko nemaju i drugi vid invaliditeta. Liječnički pregled je obavezan, ne stariji od šest mjeseci.

Natjecanje je održano u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Gripe Split.

U spojenim kategorijama 1 i 2, muški, pojedinačno, od sedmero natjecatelja pobjedu je odnio Nikola Brlenić iz STKOI Varaždin Varaždin, drugo mjesto osvojio je Damir Vuković iz STK Dom Vinkovci, a treće Daniel Lazov iz STKI URIHO.

U spojenim kategorijama 2 i 3, žene, od četiri natjecateljica prvo mjesto osvojila je Anđela Mužinić iz kluba domaćina - STK Nec Split, drugo Marija Martinović iz STKOI Uspon Velika Gorica, a treće Urihovka Đurđica Mrkonja.

U kategoriji 3, muški, od šestero igrača prvo mjesto osvojio je Nino Baša iz STKI URIHO , drugo Hasib Alibegović iz STKI Synergia Samobor, a treće Vlado Ivezić iz STK Sokol Bjelovar.

U spojenim kategorijama 4 i 5, žene, pojedinačno, od petero natjecateljica prvo mjesto osvojila je Jelena Šišić iz Samobora, drugo Marijeta Magdić iz Kulturnog sportskog kluba ‘Kul pong’ Bjelovar, a treće Mirta Zekanović iz STKOI Rijeka.

U spojenim kategorijama 4 i 5, muški, pojedinačno, od osmero igrača prva tri mjesta osvojili su iz STKOI Varaždin: zlato Tomislav Špalj, srebro Zoran Križanec, a broncu Ivica Vugrinec, baš kao i prošle godine.

 

U spojenim kategorijama 6 i 7, žene, pojedinačno, od petero natjecateljica zlato je osvojila Sandra Paović, a srebro Jadranka Blagus – obje iz STKI URIHO Zagreb, dok je broncu osvojila Tea Ivančić Jokić iz STKOI Rijeka, sve tri kao i prošle godine.

U kategoriji 6, muški, od petero natjecatelja prvi je Pavao Jozić iz STKI Synergia Samobor, drugi Vjekoslav Gregorović iz STK Opatija08, a treći Vjekoslav Đira iz STKI Synergia.

U kategoriji 7, muški, od petero igrača, prvo mjesto osvojio je Marko Vračan iz STK Tis Zagreb, drugo Viktor Jozić iz STKI-a Synergia Samobor, a treće Kristijan Vincek iz STKI URIHO.

“Sretan sam i ponosan što sam svojim trudom, upornošću i odricanjem došao na ovu igračku razinu. Sve mi to daje motivaciju da nastavim dalje ovim putem te se nadam kako će Savez stolnog tenisa u meni vidjeti potencijal za ozbiljnog igrača i da ću dobiti priliku pokazati svoju igračku raskoš i van Hrvatske”, rekao je Marko Vračan iz Velike Gorice, koji je na putu do finala ostao neporažen, odnosno u četiri pobjede nije izgubio niti jedan set.

 

U kategoriji 8, muški, od 13 igrača, Darko Podkrajšek iz STK Tis Zagreb osvojio je zlato, Ivan Papišta iz STKI Synergia srebro, a broncu devetogodišnji Borna Zohil iz STK-aula.

U spojenim kategorijama 9 i 10, pojedinačno, žene, od četiri natjecateljica Mirjana Lučić iz STKOI UsponVelika Gorica osvojila je zlato, srebro Urihovka Vesna Pavlinek, a Vukosava Jurčić iz STK Sidra Zagreb broncu.

U kategoriji 9, muški, od dvanaestero natjecatelja, Goran Stevanović iz STK Dom Vinkovci osvojio je prvo mjesto, Dragan Rakić iz Zagreba drugo, a treće Toni Milas iz STKI Synergia Samobor.

U kategoriji 10, pojedinačno muški, od desetero natjecatelja prvo mjesto osvojio je Radovan Kavur iz STKI URIHO, drugo Svemir Šarić, a treće Ilija Tomić, oboje iz STKI Synergia.

U kategoriji 11 za osobe s intelektualnim poteškoćama, muški, od 18 natjecatelja Martin Pendel i Danijel Šetrajčić, oboje iz STKI URIHO Zagreb, osvojili su prvo i drugo mjesto, a Saša Halmi iz STK Sokol Bjelovar treće.

 

U kategoriji 11, žene, prvo mjesto osvojila je Josipa Debanić iz URIHO-a, drugo Nataša Rašeta iz STKOI Karlovac, a broncu Jelica Batarilo, također iz URIHO-a.

U općoj kategoriji, muški - stojeći, od 13 natjecatelja prvo mjesto osvojio je Žarko Valentić iz Zagreba – kao i prošle godine, Damir Belaj iz Varaždina drugo, a Urihovac Ivan Knežević treće.

U općoj kategoriji, žene – stojeće, sva tri mjesta osvojile su Urihovke-vke: prvo Maja Šuman, drugo Snježana Ivčević, a treće Marija Dujmović.

Od ukupno 17 klubova i 135 igrača, stolnotenisači STKI-a URIH’ Zagreb sa svojih 34 igrača i 146 bodova pobjednici su 23. stolnoteniskog prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom. STKI Synergia Samobor sa svojih 16 igrača osvojio je 75 bodova pa tako i drugo mjesto, a treće STKOI ‘Varaždin’ iz Varaždina s devet igrača i 43 bodova.

Usporedbe radi, prošle godine u Vinkovcima Urihovci su imali 106 bodova, STKI-a ‘Samobor i Sv. Nedelja’ 57 bodova, a STKOI Varaždin 39 bodova.

“A što reći kad je URIHO prvo mjesto osvojio sa 146 bodova, dok je drugi Samobor sa 75 bodova. Čestitke svima, ali mi smo drugi svijet za ostale. Osvojeno je 16 medalja pojedinačno. Ja sam osobno osvojila srebrnu medalju. U finalu sam izgubila od Sandre Paović. Čestitke svima koji su sudjelovali, posebno osvajačima medalja, uz veliko hvala gradonačelniku Milanu Bandiću i ravnatelju URIHO-a Josipu Držaiću,koji su nam i omogućili da deseti put zaredom budemo najbolji u Hrvatskoj. Također veliko hvala Mireli Šikoronji Ivančin, koja nam pomaže svojim savjetima, kao i trenerici Ivani Kneževic Šambić, koja je stalno uz nas. Takve osobe nema nitko. Zato ‘Iznad svih URIHO’ orit će se još dugo, dugo godina. Također, cijelo je vrijeme bio s nama naš najveći navijač - Toni Pažanin iz Trogira. Ponosna sam predsjednica najboljeg i namasovnijeg kluba u Hrvatskoj", rekla je Jadranka Blagus.

Pozornost je izazvala Marijeta Magdić iz Kulturno sportskog kluba ‘Kul pong’ Bjelovar s osvojenih sedam bodova. Stoga se u svojim riječima pohvale i zahvale Jadranka Blagus osvrnula upravo na ovaj Klub, kao jedini u Hrvatskoj koji je spojio kulturu i sport.

"Moram istaknuti da su na ovom prvenstvu nastupile naše paraolimpijke Sandra Paović, Anđela Mužinić i Mirjana Lučić. To je uvertira u predstojeće Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Bratislavi u svibnju, kao i za Europsko pojedinačno i ekipno prvenstvo u Laškom u rujnu. Organizacija prvensta u Splitu bila je odlična, sve je proteklo u dobrom raspoloženju", izjavio je Emil Gubica, izbornik stolnoteniske reprezentacije osoba s invaliditetom.

 

Glavna trenerica hrvatske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin izjavila je na kraju: "S obzirom da sam ja Zagrepčanka, jako sam ponosna na ukupni poredak, gdje je URIHO osvojio uvjerljivo ekipno prvo mjesto, naravno uz veliki dio osvojenih pojedinačnih prvih, drugih i trećih mjesta. Ono što mene kao trenericu reprezentacije najviše veseli je što smo u zadnjih par godina radili na tome, što mi je sada na Državnom prvenstvu i potvrđeno da smo na jako dobrom putu, a to je da uključujemo što više mladih u naš sport. Preponosna sam, jer pojavili su se mladi poput izuzetnog devetogodišnjeg dečkića iz Pule koji se zove Borna Zohil, jedna djevojčica iz Rijeke u invalidskim kolicima te još jedna postojeća i perspektivna također iz Rijeke, zatim naš konstantni i mladi 16-godišnji Nino Baša iz Čakovca koji je već dio naše reprezentacije, te neki mladi Zagrepčanci, kao i 11-godišnja djevojčica iz Duge Rese. Također, tu su naši mladi 23-godišnjaci Pavao Jozić i Daniel Lazov. To je ono što je bio naš cilj: da potaknemo stolni tenis i rad s mladima u cijeloj Hrvatskoj. Mislim da smo na najboljem putu da danas-sutra na Paraolimpijskim igrama, koje smo i osvojili, da se u kontinuitetu barem borimo za njih. Mislim da zaista imamo svijetlu budućnost.”

Kao i svih prethodnih godina, tako je i ovo Državno prvenstvo pokazalo snagu sportskog duha i ponosa, koji se pronio iz Splita po cijeloj Hrvatskoj, koja je sa svim osvojenim medaljama i peharima nanovo dokazala da ima talentirane sportaš(ic)e, koji su u skladu sa svojim mogućnostima postigli velike rezultate.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti