Zagreb: Pružanje usluge tumača hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe

Projekt koji provodi Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba doprinosi jednakim mogućnostima te socijalnoj komponenti održivog razvoja

 

U zagrebačkom hotelu Panorama održano je uvodno predstavljanje projekta 'Pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe', nastavno na potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će dvije godine.

Na početku konferencije sudionike je pozdravila Katarina Tonković, predsjednica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba. Zatim je izvršna direktorica Saveza Mirjana Juriša, prof. def., održala prezentaciju u kojoj je istaknula je kako sugluhe i nagluhe osobe izrazito rano osvijestile različitost u komunikaciji u odnosu na širu društvenu sredinu, a znakovi jezik ih je odredio kao posebnu sociokulturološku zajednicu.

Današnji Savez broji više od tisuću članova i svakodnevno je mjesto okupljanja gluhih i nagluhih osoba. Savez provodi brojne projekte, financirane na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, kojima je zajednički cilj poboljšanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba. Na kraju svojega izlaganja Juriša je iznijela statistiku korištenja usluga komunikacijskih posrednika istaknuvši kako je u protekloj godini odrađeno više od 10.400 sati.

Marija Lozo, voditeljica projekta, u svojoj je prezentaciji istaknula važnost Europskog socijalnog fonda, posebno financiranja projekata u području socijalnog uključivanja. Osvrnula se na strateški okvir projekta te provedbene kapacitete Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba. Zatim je sudionike upoznala sa projektom, ciljevima, svrhom i opravdanošću te elementima od kojih se isti i sastoji. Svaki od elemenata će se provoditi kroz 24 mjeseca, a na projektu je zaposleno pet osoba. Nakon završetka projekta bit će zajamčena održivost rezultata, putem financijskih i institucionalnih aspekata održivosti. Na kraju je istaknula kako projekt doprinosi jednakim mogućnostima te socijalnoj komponenti održivog razvoja.

Predstavljanju projekta su nazočili tumači/prevoditelji i korisnici usluga Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba te predstavnici Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Grada Zagreba i ustanove URIHO.

In Portal

 

Povezane vijesti