Memorijal Marije Topić: Sportska natjecanja u čast heroine invalida rada

Marija Topić u širokim je krugovima bila poznata po svom senzibilitetu za one kojima su pažnja i pomoć druge osobe bile najpotrebnije, zatim po entuzijazmu i ambicioznosti koje je uvijek usmjeravala u borbu za poboljšanje statusa invalida rada u društvu i zajednici

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) četvrtu godinu za redom organizira Memorijal Marije Topić u subotu, 13. svibnja na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Program započinje sportskim dijelom odnosno natjecanjima u devet sportskih disciplina (belot, kuglana, nabaci krug, pikado, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, šah i viseća kuglana) između 12 udruga invalida rada s područja cijele RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, , Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak, Varaždin i Zagreb.

U nastavku programa uslijedit će službeno otvorenje kojom prigodom će se obitelji Marije Topić te njenim prijateljima, invalidima rada iz cijele RH i ostalim uzvanicma, s nekoliko riječi obratiti domaćin i pokrovitelj, a potom će se proglasiti rezultati natjecanja, dodijeliti zaslužena priznanja i nagrade te nastaviti druženje uz glazbu i domjenak.

Marija Topić ulogu predsjednice UIR Zagreba obavljala je vrlo uspješno gotovo 14 godina, sve do prerane i iznenadne smrti u svibnju 2013., mjesecu u kojem joj otada svake godine velik broj invalida rada i njezinih prijatelja odaje počast na manifestaciji organiziranoj upravo njoj u spomen i čast. Marija Topić u širokim je krugovima bila poznata po svom senzibilitetu za one kojima su pažnja i pomoć druge osobe bile najpotrebnije, zatim po entuzijazmu i ambicioznosti koje je uvijek usmjeravala u borbu za poboljšanje statusa invalida rada u društvu i zajednici, kao i velikom srcu te strpljenju za potrebe i probleme članova, ali i svih onih koji bi joj se sa svojim problemima obraćali. Memorijal Marije Topić samo je dodatno veliko hvala za sve što je učinila za dobrobit invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

U Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u 2016. godini registrirano je 29.149 (24,11 posto) invalida rada od ukupno 120.891 registriranih u Republici Hrvatskoj, a UIR Zagreba okuplja 8.903 (30,54 posto) invalida rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

"Zadovoljiti gotovo 9.000 članova nije nimalo lak posao, no UIR Zagreba tijekom godine na svakodnevnoj bazi nastavlja realizacijom brojnih ideja Marije Topić. Tako za svoje članove organizira raznovrsne aktivnosti, programe i projekte s ciljem kontinuiranog osiguravanja mogućnosti za usvajanje novih i usavršavanje već postojećih znanja te za očuvanje i unapređivanje fizičkog, psihičkog i mentalnog zdravlja različitim oblicima vježbanja i terapija uz stručni nadzor. Uz nabrojano, UIR Zagreba kroz suradnju s brojnim partnerima i suradnicima za svoje članove osigurava i razne popuste na proizvode i usluge. Svakim danom nastojimo biti bolji, jači i prepoznatljiviji, ne samo članovima već i široj javnosti, a u čemu nam je itekako dobro došla pomoć medija kao važnog sredstva priopćavanja." izjavio je predsjednik UIR Zagreba, Zlatko Bočkal, prof. psihologije.

Više informacija na stranici www.uir-zagreb.hr.

Anamarija Lazić