Projekt Dinama i Grada Zagreba: Modri klub za slijepe i slabovidne navijače

Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika za osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu, istaknuo je da naratori nisu radijski komentatori. Oni će se naime potpuno fokusirati na prenošenje vizualnih sadržaja slijepima i slabovidnima

 

Na stadionu Maksimir održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi projekt za slijepe i slabovidne osobe, koji GNK Dinamo pokreće u suradnji s Gradom Zagrebom

Osim uobičajenog sportskog sadržaja, konferencija je imala i poseban dio – Modri je klub prvi puta u Hrvatskoj i u Regiji predstavio projekt audio deskripcije utakmica Dinama na maksimirskom stadionu za slijepe i slabovidne navijače.

Projekt će imati premijeru na današnjoj utakmici 34. MAXtv Prve lige Dinamo - Istra 1961.

Konferenciju je u ime GNK Dinamo otvorila članica Uprave Amra Peternel, a uz nju sugovornici su bili Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika za osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu, Ivajlo Petev – glavni trener i Mario Šitum, nogometaš Dinama.

Peternel je istaknula da je GNK Dinamo kroz sve ove godine uvijek stavljao u fokus odgovornost prema društvu i zajednici, uz brojne akcije koje Klub radi s udrugama i pojedincima. Predstavila je Ivu Cigrovskij, časnicu za osobe s invaliditetom, koja na svakodnevnoj bazi kontaktira udruge za osobe s invaliditetom te uređuje i poseban dio web stranice namijenjen navijačima s invaliditetom.

Modri klub želi osigurati jednake mogućnosti za sve svoje navijače, a to je jedan od glavnih ciljeva projekta.

"Želja Dinama je da uvijek budemo pristupačni svim našim navijačima, kako sam klub tako i stadion. Želimo da svi imaju dobar doživljaj na utakmici. Imamo već nekoliko godina posebno uređen dio za osobe s invaliditetom, kojim smo im omogućili komfor da bi lakše pratili utakmice. Međutim, ono što do sad nismo imali su uređaji za navijače koji su slijepi i slabovidni", rekla je Peternel, naglasivši da ima prijatelja koji je slijep već godinama, veliki Dinamovac, a dolazi na utakmice jer želi uživo osjetiti atmosferu.

"Poseban je doživljaj vidjeti kako se veseli i zamišlja što se zapravo događa. Upravo to želimo postići ovim projektom audio deskripcije", dodala je Peternel.

Također je objasnila kako prijenos utakmice uz audio deskripciju izgleda u praksi, na način da će biti posebno educirani komentator i narator, koji će tijekom utakmice prenositi sve što se događa putem mirkofona. Ono što se govori, transmiterima će se moći čuti u slušalicama navijača koji su slijepi i slabovidni.

"Jedan komentator bit će posebno posvećen komentiranju sa sportskog aspekta, a drugi će pokušati na najbolji mogući način posebno opisivati sve što se događa na tribinama, kako izgledaju igrači, kako izgledaju dresovi, što rade navijači, što radi trener, kako izgleda travnjak. Dakle sve ono što mi vidimo, to će on verbalno pokušati dočarati njima“, objasnila je Peternel.

U velikom projektu uz Dinamo sudjeluje Grad Zagreb, Udruga slijepih Zagreb i tvrtka AS Kongresni servis, koja je za premijernu audio deskripciju besplatno ustupila svu tehničku opremu.

"Drago mi je što smo pronašli zajedničku želju i viziju s Gradom Zagrebom, koji ovdje predstavlja Branimir Šutalo. Grad Zagreb je u ovaj projekt doveo i tvrtku As Kongresni servis, koja će besplatno posuditi uređaje već na sutrašnjoj utakmici. Poseban doprinost dat će Udruga za slijepe i slabovidne, koja će educirati naratore kako opisivati utakmicu. Željela bih zahvaliti svima koji su se uključili u ovaj projekt. Posebno smo ponosni smo što smo prvi u Hrvatskoj i Regiji koji ćemo uvesti ovako nešto. Nastavit ćemo na narednoj utakmici s Rijekom. Želja nam je da ovo postane standard od naredne sezone. Pozivam sve druge organizacije, i ne samo sportske, da pokušaju i oni uvesti ovakav projekt u svoje aktivnosti kako bi pomogli našim slijepim i slabovidnim sugrađanima“, istaknula je Peternel.

Od strane Grada Zagreba projekt je ukratko predstavio Branimir Šutalo, koji je iz svog osobnog iskustva, budući je i sam slijep, objasnio što znači ovaj projekt za slijepe i slabovidne osobe. Na samom početku zahvalio se na pozivu na konferenciju te je izrazio zadovoljstvo što će Dinamo biti mjesto gdje će biti održana premijera projekta.

"Što ovo sve znači za slijepe i slabovidne? Znači više stvari. Prvo, znači da će slijepi i slabovidni dobiti priliku biti na samom mjestu događanja, među ostalim navijačima i građanima. To je zapravo jedan faktor integracije, koji je nemjerljiv za sve osobe s invaliditetom. Druga stvar, razbit će se stereotipi o tome da slijepi i slabovidni ne vole i ne prate sport. Upravo suprotno, oni vole sport, a naročito nogomet“, istaknuo je Šutalo.

Prisjetio se da su nekada bili radijski prijenosi, ali da to nije danas kako je bilo prije, jer nema više kompletnog prijenosa utakmice.

"Zatim faktor dolaska na stadion, navijanje s ostalim navijačima - to je nemjerljivo“, dodao je Šutalo.

Također, Šutalo je istaknuo da će utakmice prenositi naratori, odnosno komentatori koji ipak prolaze posebnu obuku za audio deskripciju. Naratori nisu radijski komentatori, oni će se potpuno fokusirati na prenošenje vizualnih sadržaja slijepima i slabovidnima. Naglasio je da nije dovoljno samo prenijeti ono što vidimo, već je potrebno puno pripreme bez improvizacije.

"Bit će to zanimljivo i siguran sam da će zaživjeti. Nadam se da će iduće sezone biti standardna ponuda", rekao je Šutalo.

Objasnio je da je ideju dobio u Engleskoj, u Velikoj Britaniji, gdje je audio deskripcija standard, i to sam doživio u tamošnjoj petoj ligi: "Ako oni to mogu imati, pomislio sam zašto klub za koji navijam ne bi imao isto. Kako se Dinamo želi ugledati na ostale velike europske klubove na travnjaku, vjerujem da se žele ugledati i po pristupačnosti kluba i stadiona. Ovo je samo vrijedno pohvale.“

U ime prve momčadi projekt je prokomentirao nogometaš Mario Šitum: "Dinamo uvijek prednjači u svim stvarima pa tako i na ovom području. Nama igračima izuzetna je čast što ćemo moći u jednom ovakvom obliku putem uređaja pomoći slijepima i slabovidnima da nas uspiju na jedan način vidjeti. Normalno, po meni oni imaju i nekakva veća prava nego sve ostale osobe. Samo se nadam da će ovaj projekt zaživjeti i u drugim klubovima."

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti