Njemačka: Istrijana osvojila zlato, srebro i broncu na Međunarodnom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom

"BKOSIŽ 'Istrijana' najtrofejniji je boćarski klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a s ova četiri pehara i medalje imamo ukupno osvojenih 111 odličja na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima", ističu iz Kluba

 

Povodom Međunarodnog prvenstva Njemačke u boćanju za osobe s invaliditetom, održanom u Saarbruckenu od 25. do 28. svibnja 2017., Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' iz Pule uputio je priopćenje, budući je osvojio zlato, srebro i broncu, a Davor Komar postao je prvak Njemačke.

"Boćari našeg Kluba, Melisa Osmanović i Davor Komar, vratili su se s upravo odigranog međunarodnog prvenstva Njemačke u boćanju za osobe s invaliditetom, sa zlatom i srebrom u pojedinačnoj kategoriji i srebrnom u parovima", navedeno je u priopćenju.

Komar i Osmanović nastupili su u Njemačkoj kao hrvatski reprezentativci u sklopu Hrvatske boćarske reprezentacije osoba s invaliditetom.

"Puljanin Davor Komar bez ijednog poraza stigao je do prvog mjesta - zlato i postao službeni prvak Njemačke u boćanju za osobe s invaliditetom. Melisa Osmanović u kategoriji pojedinačno osvojila je odlično treće mjesto - broncu. U parovima, Komar i Osmanović osvojili su izvrsno drugo mjesto - srebro. Izražavamo žaljenje što se u istom terminu održavalo i otvoreno prvenstvo Poljske, gdje je Komar trebao braniti titulu prvaka Poljske od prošle 2016. godine. Termin prvenstva se nažalost poklopio.

 

Hrvatsku boćarsku reprezentaciju u Njemačku su vodili izbornik Tomislav Bunjevac i predsjednik Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom Damir Juren. Iskreno zahvaljujemo Gradu Puli, Sportskoj zajednici Grada Pule, Sportskoj zajednici Istarske županije, Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom savezu boćanja osoba s invaliditetom i Društvu distrofičara Istre, na bezrezervnoj pomoći i potpori, za pripreme i sudjelovanje na njemačkom prvenstvu. Čestitamo našim pobjednicima uz želje za još mnogo sličnih!“, stoji u priopćenju.

Klub se inače intenzivno priprema za Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske, koje će se održati 17. lipnja u Zagrebu, a gdje će nastupiti sa 16 igrača u svim kategorijama.

"Iskreno vjerujemo da ćemo se iz Zagreba vratiti kao ekipni prvaci Hrvatske", napisano je u priopćenju.

Iz Kluba ističu da će tijekom 2017. godine sudjelovati na sveukupno 16 prvenstva.

"Što se tiče daljnjih međunarodnih natjecanja, Komar i Osmanović, već za tjedan dana odlaze na Međunarodno prvenstvo Slovačke, gdje će se natjecati i sa zlatnim paraolimpijcima iz Rija prošle godine, nakon čega odlaze također s Hrvatskom boćarskom reprezentacijom na međunarodno prvenstvu u Poljskom Poznanu, dok u rujnu isti putuju u Američki Kanzas na Otvoreni svjetski kup te zatim na Europsko prvenstvo u Portugal, u mjesecu listopadu. Ovogodišnji cilj sudjelovanja na Međunarodnim prvenstvima je skupljanje bodova za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom 2018. godine, čime se otvara velika mogućnost direktnog plasmana na Paraolimpijske igre 2020. godine u Tokiju, kojemu se s velikim veseljem nadamo", najavljuju iz Kluba.

 

"BKOSIŽ 'Istrijana' inače je najtrofejniji boćarski klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a s ova četiri pehara/medalje i današnjim danom, imamo ukupno osvojenih 111 pehara i medalja (1., 2. i 3. mjesto) na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od 2006. godine do danas“, ističu iz Kluba.

Klub je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom.

Kako objašnjavaju iz Kluba, boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno, profesionalno 'baviti' isključivo osobe s najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg). Boćanje se dijeli na četiri paraolimpijske kategorije: - BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), - BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), - BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), - BC4 (najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta: distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…, koji boćaju samostalno). Postoji i 'ne-paraolimpijska' kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

Klaudija Klanjčić