Domagoj Glažar: Član ŠK Stjepan Bosak – URIHO postao svjetski prvak u šahu za osobe s invaliditetom

Glažaru je šest osvojenih bodova bilo dovoljno za ukupno četvrto mjesto, no u konkurenciji osoba u invalidskim kolicima bio je uvjerljivo najbolji šahist pa kući dolazi kao svjetski prvak

Svjetski prvak s tatom Zvonkom i ravnateljem ustanove URIHO Josipom Držaićem

Od 27. svibnja do 6. lipnja u slovačkom Ružomberoku održano je 17. IPCA Svjetsko pojedinačno prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom.

Unatoč konstantno sjajnim rezultatima hrvatskih šahista s invaliditetom na svjetskim i europskim prvenstvima, i ove godine je na put, u organizaciji HPO-a, kao jedini član reprezentacije otišao državni prvak i član Šahovskog kluba „Stjepan Bosak“ – URIHO, sjajni majstorski kandidat Domagoj Glažar.

"I ove godine sudjelovao sam na Svjetskom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom. Nakon puno rada i odricanja nastupio sam pun nade da ću popraviti prošlogodišnji rezultat", kaže nam Glažar.

Na turniru, u organizaciji IPCA-e i šahovskog kluba Ružomberok, nastupilo je 40 šahista iz 10 zemalja. Po običaju, najbrojnija je bila ruska reprezentacija s 13 igrača i igračica, te reprezentacija domaćina, ovog puta Slovaka, s ukupno 11 članova. Inače, igralo se 9 kola s tempom od 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez, a pravo na nastup imali su šahisti s najmanje 50 postotnim invaliditetom.

 

Naš Domagoj Glažar bio je postavljen za 7. nositelja pa ga je očekivao, barem na papiru, nešto lakši početak turnira. Tako je i bilo, jer je Glažar u prvom kolu pobijedio nominalno osjetno slabijeg Austrijanca Frank-Michaela Gutzelniga, a slično je prošao i nešto ozbiljniji protivnik, Rus Ilia Lipilin, u drugom kolu.

Nakon dvije pobjede, švicarski sustav natjecanja našem je reprezentativcu u trećem kolu suprotstavio tada aktualnog svjetskog prvaka i prvog nositelja turnira, ukrajinskog internacionalnog majstora Igora Yarmonova. Iako je Glažar lošije stajao, Ukrajinac je nakon 4 i pol sata borbe u završnici pogriješio, što je naš igrač znao iskoristiti pa je zasluženo upisao još jednu fantastičnu pobjedu.

"Cilj mi je bio biti bolji od osmog mjesta i osvojiti medalju. Od samog početka dobivao sam teške protivnike. Već u trećem kolu igrao sam protiv prošlogodišnjeg pobjednika, svjetskog prvaka Yarmonov Igora, kojeg sam nakon dugog i neizvjesnog meča pobijedio", opisuje Domagoj.

Očekivano umoran nakon iscrpljujućeg meča protiv svjetskog prvaka, Glažar je u četvrtom i petom kolu upisao dva vrijedna remija protiv vrlo jakih protivnika – prvi protiv trećeg nositelja, izraelskog internacionalnog majstora Andreija Gurbanova, a zatim i protiv Ukrajinca Nikolaya Mukhe.

"Ta me partija (protiv Yarmonova, nap. a.) malo iscrpila pa su slijedila dva remija i dva poraza. Poslije toga sam se ponovo vratio u formu i do kraja pobijedio preostale mečeve. Do zadnjeg kola se vodila napeta borba između mene i Rusa Tersinsev Andreya, od kojega sam na kraju imao bolje dodatne kriterije", objašnjava hrvatski reprezentativac.

Za našeg majstorskog kandidata nepoznanica su očito bili indijski šahisti, jer upravo je protiv njih upisao dva poraza, u šestom i sedmom kolu. Poraz protiv četvrtog nositelja Kutwal Shashikanta, koji je u tom trenutku bio i vodeći u poretku, nije bio iznenađujući, no onaj od FIDE majstora Krishna Karthik K. Venkate je bio itekako zabrinjavajući.

 

Srećom, hrvatski se prvak, kako i sam kaže, brzo oporavio od šoka i pokazao čvrst karakter, odlučnost i veliku želju za pobjedom. U osmom kolu nadigrao je Rusa Denisa Denisova, a sjajan nastup u Slovačkoj završio je izvrsnim trijumfom protiv češkog FIDE majstora Vita Valente.

Na kraju, Glažaru je šest osvojenih bodova bilo dovoljno za ukupno četvrto mjesto, no u konkurenciji osoba u invalidskim kolicima bio je najbolji šahist pa kući, u Hrvatsku, dolazi kao svjetski prvak, što je najveći uspjeh hrvatskog šaha za osobe s invaliditetom od 2003. godine, kada je FIDE majstor Miljenko Medić, također član ŠK „Stjepan Bosak“ – URIHO, osvojio IPCA Svjetski kup u češkim Hrabynama.

Prvo mjesto u ukupnom poretku osvojio je Kutwal Shashikant sa 7,5 bodova, drugi je bio internacionalni majstor Andrei Gurbanov s istim brojem bodova, ali lošijim dodatnim kriterijima od Indijca, a treći je bio Nikolay Mukha s ovojenih 6,5 bodova.

"Sveukupno sam osvojio 4. mjesto u apsolutnoj konkurenciji, te zlatnu medalju za osobe u kolicima. Prvenstvo je bilo jako naporno i stresno. Veliku podršku su mi dali obitelj, prijatelji i Bogdan Božinović, s kojim sam se pripremao za turnir. Dao sam sve od sebe za ovaj rezultat“, priča nam Glažar.

Valja ovdje napomenuti da je spomenuti FIDE majstor Bogdan Božinović nastupio na otvorenom turniru, gdje je i on osvojio prvo mjesto.

Šah u Hrvatskoj ima nevjerojatan potencijal, no potrebna je snažnija podrška kako bi se potencijal konstantnije mogao pretvarati u kvalitetan rezultat. Ostaje za nadati se da će ovaj nevjerojatan Domagojev podvig biti impuls za vraćanje šahu osoba s invaliditetom statusa kakav ovaj sport i zaslužuje.

"Žao mi je što Hrvatska javnost uopće ne zna za ovaj moj pothvat. Našu zemlju sam proslavio s najvećim odličjem, a ostao sam nezamijećen, za razliku od nekih koji su stalno u medijima, a ne ostvaruju nikakve rezultate", kaže novi svjetski prvak.

"Jasno je da osobe s invaliditetom mogu jako puno, samo im se treba pružiti prilika i podrška", zaključuje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti