Brno: Hrvatski boćari na Europskim igrama mladih s invaliditetom 'Emil open'

Cilj Fondacije Emil je pomoći što većem broju djece i mladih sa svim vrstama invaliditeta i teškoća u razvoju u aktivnom bavljenju sportom, i to prije svega dajući im financijsku pomoć

 

Od 7. do 11. lipnja Brno će biti europski centar mladih sportaša s invaliditetom. 500-tinjak mladih sportaša, starih od 10 do 26 godina, iz 16 država, natjecati će se na Europskim igrama mladih s invaliditetom Emil open u 5 sportova – atletici, boćanju, golfu, stolnom tenisu i plivanju, a imat će priliku okušati se i u 5 pokaznih sportova – košarci u kolicima, ragbiju u kolicima, floorballu u kolicima (vrsta hokeja koji se igra u dvorani, na parketu), biciklizmu i jahanju.

Sva natjecanja odvijat će se u 3 kategorije – natjecateljskoj, gdje će se natjecati već aktivni kategorizirani sportaši, zatim otvorenoj, koja je predviđena za početnike i za koju nije potrebno imati kategorizaciju, te u mješovitoj, kojoj je cilj potakniti inkluziju djece i mladih s invaliditetom i teškoćama u razvoju, a u kojoj će se oni natjecati u zajedničkim ekipama sa svojim vršnjacima bez invaliditeta i teškoća u razvoju.

U boćanju za osobe s invaliditetom Hrvatsku će predstavljati petero mladih sportaša – u BC2 kategoriji nastupit će Luka Wagner, Dora Brnić i Denis Jakus iz BK OSI Pulac iz Rijeke i Marko Turković iz BK OSI Marijan Dobrinčić iz Velike Gorice, a u BC4 kategoriji Anamaria Arambašić iz zagrebačkog BK OSI DDZ Željko Klepač – URIHO.

Igre se održavaju u organizaciji i pod pokroviteljstvom fondacije Emil iz Brna, koja je pokrenuta kao projekt 2003., a kao fondacija postoji od 2009. Cilj fondacije je pomoći što većem broju djece i mladih sa svim vrstama invaliditeta i teškoća u razvoju u aktivnom bavljenju sportom, i to prije svega dajući im financijsku pomoć. Iz fondacije ne čekaju samo da ih netko zatraži pomoć, nego i aktivno potiču djecu i mlade s invaliditetom na bavljenje sportom. Do sada su financijski potpomogli preko 8 tisuća mladih sportaša s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Na pokretanje projekta i osnivanje fondacije potaknula ih je činjenica da, iako postoje razni vladini programi za poticanje tjelesne aktivnosti i bavljenje sportom kod djece i mladih bez invaliditeta i teškoća u razvoju, ciljani sustav takve potpore za djecu s invaliditetom i teškoćama u razvoju praktički ne postoji, pa su sebi dali u zadatak to pokušati promijeniti.

I nama u Hrvatskoj bi dobro došao jedan Emil, zar ne?

Tomislav Bunjevac

 

Povezane vijesti